Što uzrokuje osjetljivosti zubi?

Što uzrokuje osjetljivosti zubi?

Što uzrokuje osjetljivosti zubi?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prekomjerno korištenje vodice za ispiranje usta

Ako vodicu za usta koristite više od 2 puta dnevno, povećavate rizik od nastanka osjetljivih zubi. Vodica za usta je kiselina i već osjetljive zube može učiniti još osjetljivijima. Posavjetujte se sa svojim stomatologom o korištenju vodice za usta koja će imati blago djelovanje.

Konzumiranje kisele hrane

Prekomjerno uživanje u kiselim namirnicama i pićima može oštetiti caklinu koja štiti zube. Konzumaciju kiselih namirnica svedite na minimum, naročito ako imate osjetljive zube ili ublažite djelovanje kriškom sira ili čašom mlijeka.

Izbjeljivanje zubi i neke paste za zube

Svi želimo bijele zube, ali za neke osobe postupak izbjeljivanja ili paste za zube koje sadrže peroksid nisu najbolji izbor. Osjetljivost zubi je u pravilu privremena i nestat će čim prestanete koristiti proizvode s peroksidom.

Povlačenje zubnog mesa

Korijen zuba sadrži tisuće cjevčica koje vode do živaca. Korijen je prekriven zubnim mesom i na taj način zaštićen. Ako patite od bolesti desni, zubno meso se počinje povlačiti, a korijen postaje izložen svim faktorima. Povlačenje zubnog mesa je ozbiljan zdravstveni problem koji zahtijeva terapiju.

Pregrubo četkanje zubi

Mislite da ćete grubljim četkanjem zubi bolje očistiti zube? Razmislite ponovno. Pregrubo četkanje zubi može uzrokovati povlačenje desni i oštećenje cakline. Prvo što morate pokušati nakon što osjetite da su vam zubi osjetljivi je nježnije četkanje.

Popravci zuba

Zvuči nepravedno, ali popravak zuba može uzrokovati osjetljivost zubi. Čišćenje kamenca, mijenjanje plombe ili krunice može uzrokovati privremenu osjetljivost zubi. Ako ste zabrinuti, svakako porazgovarajte sa stomatologom prije samog zahvata.

Puknuća zubi

Grickanjem leda ili tvrdih bombona možete uzrokovati puknuće zubi. Jednom kada zub pukne, živac postaje izložen raznim faktorima i potrebno ga je zaštititi. Puknuća mogu uzrokovati nakupljanje bakterija unutar zubi, što vodi ozbiljnoj upali i jakoj boli.

Škrgutanje zubima

Caklina je najčvršća tvar u vašem tijelu, ali nije toliko čvrsta da izdrži svakodnevno škrgutanje zubima. Tijekom vremena će se oštetiti i živci će postati izloženi vanjskim faktorima. Zaštita za zube, promjene životnih navika i prehrane mogu pomoći u prestanku s ovom navikom.

Propadanje zub

Propadanjem zubi dolazi do niza zdravstvenih problema, a osjetljivost zubi je gotovo uvijek prvi simptom. Dobra higijena usne šupljine i redoviti odlasci stomatologu mogu spriječiti propadanje zubi i održati zube zdravima.

Vitashop