Što trebamo znati o proširenim venama?

Što trebamo znati o proširenim venama?

Što trebamo znati o proširenim venama?
  • Objavljeno: Utorak, 20.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Proširene vene se javljaju kada su manje vene ispod površine kože izraženije, a primjećujemo ih kao crvenu, plavu ili ljubičastu diskoloraciju kože. Proširene vene mogu biti male, jedva primjetne.

Iako vam smetaju iz estetskog razloga, morate zapamtiti da su bezopasne i da se u većini slučajeva liječe isključivo iz estetskih razloga.

Najčešće se javljaju na bedrima, gležnjevima i listovima. Češće ih imaju žene, u odnosu na muškarce. Točan uzrok nije u potpunosti poznat, ali znanstvenici su dokazali da veliku ulogu igra genetika. Neke se stvaraju za vrijeme trudnoće, korištenja kontracepcijskih pilula ili naglog nakupljanja prekomjernih kilograma.

Ostali, nešto rjeđi oblici proširenih vena su:

  • teleangiektazija, proširene kapilare u blizini kože i češće se javljaju na području lica
  • hemangiom i angiom - čine ih vrlo male arterije, koje nazivamo arteriole i vrlo male krvne žile koje nazivamo venule.

Simptomi

Crvena, ljubičasta ili plava boja krvnih žila se primijeti na površini kože, obično na nogama, ali može biti prisutna i na licu i rukama. Proširene vene u pravilu ne uzrokuju nikakve simptome niti nuspojave, a rijetko se javlja blaga bol ili osjećaj žarenja.

Dijagnosticiranje

Liječnik opće prakse ili vaskularni kirurg će dijagnosticirati proširene vene pri samom pogledu ili pak putem različitih medicinskih testova. Često se koristi ultrazvuk.

Očekivano trajanje

Proširene vene mogu biti trajne, ali i nestati nakon nekoliko mjeseci, naročito ako su nastale zbog trudnoće ili uzimanja nekih lijekova.

Prevencija

Točan uzrok nastanka proširenih vena nije u potpunosti poznat pa se one se ne mogu uvijek spriječiti. Održavanje zdrave tjelesne težine i fizička aktivnost definitivno mogu pomoći.

Ako već patite od proširenih vena, možete spriječiti njihovo širenje tako da izbjegavate dugo stajanje i sjedenje s prekriženim nogama. Postoje kompresijske čarape koje su se pokazale učinkovitima u prevenciji širenja proširenih vena.

Liječenje

Proširene vene ne zahtijevaju liječenje. Kod većine ljudi kompresijske čarape mogu smanjiti postojeće proširene vene i spriječiti nastanak novih. Dva popularna tretmana koja se koriste za liječenje proširenih vela su sklerozacija i tretmani laserom.

Sklerozacija je postupak tijekom kojeg se injekcijom ubrizgava sklerozacijska tekućina na zahvaćeno područje i uzrokuje umrtvljenje vena. Ovo područje nekoliko dana može biti osjetljivije, mogu se pojaviti modrice koje u pravilu prođu najviše nakon nekoliko tjedana. Sklerozacija se u pravilu radi više puta.

Lasersko svjetlo se usmjerava u proširene vene i uzrokuje stvaranje malih krvnih ugrušaka. Krvne žile postaju blokirane i nakon nekog vremena nestaju.

Kada se obratiti stručnjaku?

Proširene vene neće naškoditi zdravlju. Ako vam predstavljaju estetski problem ili postanu jako bolne i osjetljive na dodir, posavjetujte se sa liječnikom.

Prognoza

Ako se odlučite za liječenje, možete očekivati uspjeh liječenja u 50 do 90% slučajeva. Moguće je da ćete trebati više tretmana kako biste postigli željene rezultate. Nakon tretmana se može javiti blaga diskoloracija kože koja može trajati nekoliko tjedana, ali i više mjeseci. U većini slučajeva, proširene vene u potpunosti nestaju, ali uvijek postoji rizik da će se ponovno pojaviti.

Vitashop