Iznenađujući znakovi hipotireoze

Iznenađujući znakovi hipotireoze

Iznenađujući znakovi hipotireoze
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hipotireoza je stanje tijekom kojeg štitnjača proizvodi prenisku razinu hormona. Postoje brojni uzročnici hipotireoze. Hormoni štitnjače utječu na rast, razvoj i brojne stanične funkcije, stoga su izuzetno važni za cjelokupno zdravlje.

Štitnjača za svoj rad koristi jod, kojeg u pravilu, unosimo dovoljno putem namirnica kao što su riba i morski plodovi, kruh i sol. Dva najvažnija hormona su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). T3 utječe na većinu tjelesnih aktivnosti.

Kada štitnjača proizvodi premalu količinu hormona, dolazi do različitih promjena u tijelu. Ovi simptomi mogu biti pokazatelj da patite od hipotireoze.

Povišena razina kolesterola

Veliki broj ljudi, koji pati od hipotireoze, pati od povišene razine kolesterola. U većini slučajeva lijekovi za regulaciju rada štitnjače reguliraju i razinu kolesterola do te razine da ostali lijekovi ni nisu potrebni.

Slaba koncentracija

Osobe, koje pate od hipotireoze, imaju problema s kratkoročnim pamćenjem, koncentracijom i razmišljanjem. Učinkovita terapija u većini slučajeva riješi ove probleme.

Hrapav glas

Premala proizvodnja hormona štitnjače potiče na zadržavanje vode u tijelu, a nakon nekog vremena dolazi do oticanja glasnica.

Bolovi u zglobovima i mišićima

Hipotireoza gotovo uvijek uzrokuje bolove u koljenima, laktovima i ramenima. Ova bol se razlikuje od boli uzrokovane artritisom.

Zatvor

Manjak hormona štitnjače usporava rad probavnog sustava i smanjuje pokretljivost crijeva, što uzrokuje blagu ili tešku konstipaciju.

Menstrualni problemi

Žene, koje pate od hipotireoze, često nemaju uravnotežen menstrualni ciklus. Terapijom se on vraća u ravnotežu u razdoblju od 2 do 3 mjeseca.

Povećana osjetljivost na hladnoću

Kada u tijelu nema dovoljno hormona štitnjače, cirkulacija krvi postaje sporija. To može uzrokovati osjećaj hladnoće, čak i kada je temperatura zraka ugodna.

Suha koža i kosa

Hipotireoza može uzrokovati suhoću kože cijelog tijela. Također može doći do gubitka obrva i vlasi. Kosa može postati jako tanka i suha.

Depresija

Veliki broj ljudi, koji pati od depresije, ustvari ima problema s radom štitnjače. Manjak hormona T3 može uzrokovati nastanak depresije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop