Trudnoća u tridesetima

Trudnoća u tridesetima

Trudnoća u tridesetima
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnice u tridesetima

Danas nije rijetkost odgađati trudnoću do nakon tridesete, kad imate stabilan posao, osiguran krov nad glavom i spremni ste za korak dalje u vezi. Žene u tridesetima imaju razvijeniji osjećaj samopouzdanja, znaju što hoće, imaju bolje mišljenje o sebi i općenito se osjećaju bolje od mlađih žena. Samopouzdanje je najbolji pokazatelj kako će se žena snaći u ulozi majke. Obično su žene u tridesetima zrelije, zbog čega imaju blaži pristup trudnoći i majčinstvu. One bolje prihvaćaju trudnoću i više uživaju u njoj od mlađih žena te više uključuju muževe u cijeli proces.

Od 1980.g. broj žena koje su rodile nakon tridesete se gotovo udvostručio. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2007.g. je gotovo 37% rodilja bilo staro 30-39 godina. Prvi se puta od 2005.g. na dalje događa da je viši broj rodilja u skupini žena 30-34 godine nego u skupini žena u dobi 20-24 godine, što pokazuje da se sve manji broj žena opredjeljuje za rađanje u dobi najoptimalnijoj za rađanje, prema biološkim, ali i medicinskim kriterijima.

Češći zdravstveni problemi

Trudnoću u tridesetima prate više stope kromosomskih abnormalnosti, dijabetesa, povišenog tlaka, eklampsije i češći porod carskim rezom. Prema američkoj statistici, kod žena u dobi 30 do 34 godine 49 beba na 100.000 poroda je rođeno s Downovim sindromom. Pojava oboljenja je udvostručena kod djece koju su rodile žene u dobi od 35 do 39 godina. Također 27 posto žena u dobi od 35 do 39 rodilo je carskim rezom.

Još jedan od rizika trudnica starih 35 do 39 godina je preuranjeni porod, no taj je postotak još uvijek je ispod 10. Isto tako u toj dobi nije ni lako zatrudnjeti. Vjerojatnost začeća po ovulacijskom ciklusu opada oko 37 godine, dok je još manja nakon 40-te godine, zato jer starenjem opada kvaliteta jajnih stanica.

U tridesetima vam malo počinje opadati energija, stoga češće odmarajte tijekom trudnoće i ranije otiđite na rodiljni dopust, osobito ako imate zahtjevan posao.

Karijera i novac

U toj je dobi obično karijera sigurna i možete si priuštiti odlazak na dopust, te se nakon rodiljnog vratiti gdje ste stali. Nekim se ženama teško odvojiti od posla, pa ima slučajeva da su neke provjeravale poruke tijekom poroda.

Što se novca tiče, prihodi su vam u pravilu stabilni, neke dugove ste otplatili, sredili stambeno pitanje i nećete imati većih problema s uklapanjem dodatnih troškova djeteta, niti će vam smanjena primanja tijekom rodiljnog dopusta značajno ugroziti egzistenciju.

Obitelj

Vaši roditelji vam možda više nisu u mogućnosti uskočiti previše u pomoć oko djeteta radi zdravstvenih problema, ali je zato vaša bračna zajednica spremna za ovakvu vrstu odgovornosti.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE