Trudnoća u dvadesetima

Trudnoća u dvadesetima

Trudnoća u dvadesetima
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prednosti i nedostaci trudnoće u 20-tima

Kad planiramo trudnoću, često na tu odluku utječe niz faktora poput stabilnog posla, završetka obrazovanja, rješavanje stambenog pitanja... Ne postoji idealno vrijeme za trudnoću, jer različita dob različito utječe na žene, pa je idealno vrijeme za svaku od nas individualno. No trebate imati na umu da trudnoća nije jednaka u 20-tima, 30-tima i 40-tima i svaka dob ima svoje prednosti i nedostatke. Iako se dobna granica sve više pomiče prema gore, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2007.g. najviše je žena (preko 55%) koje su rodile u dobi od 20-29 godina.

Zdravlje - prednosti i nedostaci

Gledajući s fiziološkog stanovišta, dvadesete su idealne za trudnoću, jer su neplodnost, pobačaj i drugi medicinski rizici najmanji. Prema statistici, žena koja zatrudni u četrdesetima ima 13 puta veći rizik da će roditi dijete s Downovim sindromom od trudnice u dvadesetima. Osim toga, žena u dvadesetima će mnogo lakše zatrudnjeti od starije žene. A nakon što se dijete rodi imate ćete mnogo više energije za buđenja po noći i trčanje za djetetom.

Najveći problem kod trudnoće u dvadesetima je anemija - nedostatak željeza u krvi, koji se može uspješno premostiti uzimanjem dodataka prehrani. Prema statistikama američkog nacionalnog zdravstvenog centra, od 1000 žena u dvadesetima, 24 imaju problema s anemijom. Smatra se da je jedan od razloga za ovo neadekvatna prehrana.

Kod žena u dvadesetima su češće neplanirane trudnoće, zbog čega se kod njih javljaju fiziološki problemi prije i nakon djetetova rođenja. Dr. Mary M. Gottesman, prof. pedijatrije na Ohio State University objašnjava: "Mlade trudnice koje nisu planirale trudnoću su bile nesretne što su trebale postati majke, a to nisu željele, jer su htjele postići još mnogo toga u životu. Neke su još studirale, a neke su željele izgraditi karijeru."

Zrelost

Jeste li spremni odreći se slobode? Mnogi mladi u toj dobi još na veliko izlaze i nisu spremni odreći se izlazaka, zabave i slobode. Naravno nije isto rodite li s 20 ili s 28 godina, ali trebate biti svjesni da će vam se život okrenuti naglavačke i da ćete biti odgovorni za dijete i njegov razvoj. Obzirom da ste mladi, veća je vjerojatnost da će vam roditelji moći uskočiti i pomoći oko brige za dijete. Ono na što trebate pripaziti ukoliko ste u braku, su odnosi između vas i supruga. Uključite ga što više u brigu i odgoj djeteta i nemojte zanemariti međusobne odnose i komunikaciju.

Karijera i novac

U dvadesetima tek počinjete graditi karijeru, nadate se promaknućima i ovo nije baš najbolje vrijeme da obznanite svima u poduzeću da ste trudni i da ćete uzeti godinu dana rodiljnog dopusta. No možda ste se odlučili prvo imati djecu, a na karijeru ćete misliti kad budete malo stariji. Promaknuće se ipak ne može mjeriti s radošću majčinstva.

Što se novca tiče, obično u toj dobi još ne zarađujete mnogo, a možda štedite za kupnju kuće ili stana, ili pak otplaćujete kredit. Rodiljni dopust bi mogao negativno utjecati na vaš kućni budžet, ali ako nešto doista želite već ćete pronaći načina kako ćete sve iskombinirati.