3 prednosti origana

3 prednosti origana

3 prednosti origana
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Origano je jedan od najpopularnijih začina u cijelom svijetu. Ugodnog je mirisa i okusa, zbog čega se odlično slaže s raznim namirnica.

Iako se najčešće koristi u mediteranskoj prehrani, nema razloga da ga ne počnete upotrebljavati u pripremi omiljenih jela, naročito salata, juha i variva.

Origano se može koristiti i u obliku ulja, koje se najčešće miješa s ostalim vrstama ulja kao što je maslinovo ili suncokretovo. U kozmetičkoj industriji se ulje origana koristi u izradi različitih parfema.

Antioksidativno djelovanje

Origano je bogat izvor flavonoida koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i oslobađa tijelo od toksina. Antioksidativna svojstva origano značajno smanjuju rizik od nastanka raznih vrsta raka.

Antimikrobno djelovanje

Ulje origana ima antibakterijsko i antiupalno djelovanje. Odličan je u smanjenju rizika od nastanka gripe i prehlade i ublažavanju bolova.

Zdravlje srca

Origano sadrži omega 3 masne kiseline koje poboljšavaju rad i zdravlje srca. Omega 3 masne kiseline će zaštititi zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava, spriječit će nakupljanje plaka na stjenkama krvnih žila te će smanjiti rizik od nastanka moždanog i srčanog udara.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti