3 prednosti patlidžana
Povećanje konzumcije bilo koje vrste povrća donosi odlične prednosti za zdravlje. Patlidžan je odličan izvor nutritivnih spojeva, naročito dijetalnih vlakana, kalija, vitamina C i B6. Dosadašnja istraživanja su pokazala da povećanje unosa patlidžana može pomoći u prevenciji pretilosti, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Svakodnevnom konzumacijom patlidžana ćete također poboljšati izgled kože i kose.
Štiti zdravlje srce
Patlidžan je odličan izvor antocijanina, spojeva koji imaju antioksidacijsko djelovanje i mogu smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava. Jedno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da povećanje unosa antocijanina može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti za čak 34%.
Sudjeluje u prevenciji raka
Polifenoli iz patlidžana mogu pomoći u prevenciji raka. Antocijanini imaju odlično antioksidacijsko i protuupalno djelovanje. Oni štite bijele krvne stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Patlidžan je naročito učinkovit u prevenciji raka debelog crijeva jer potiče eliminaciju štetnih toksina.
Potiče mršavljenje
Patlidžan je odličan izvor dijetalnih vlakana. On potiče stvaranje osjećaja sitosti, a istovremeno ubrzava metabolizam. Patlidžan ima nisku kalorijsku vrijednost pa je odličan za sve osobe koje žele izgubiti suvišne kilograme ili pak imaju problema s održavanjem zdrave tjelesne težine.
Recepte za pripremu jela od patlidžana potražite ovdje.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345