Zašto trebate češće jesti celer?
Iako ne spada u najpopularnije povrće i mnogi ga ne vole, celer biste trebali svakodnevno jesti jer ima velike prednosti za zdravlje cijelog organizma. Celer je dobar izvor vitamina B kompleksa, kao i vitamina A i C, a u njegovom sastavu pronalazimo značajan udio kalcija, kalija i folne kiseline.
Možete ga koristiti kao sastojak ukusnih i zdravih juha od celera, ali i kao samostalnu grickalicu uz fine umake. Bolje je odabrati svježi celer iz organskog uzgoja jer ne sadrži štetne pesticide, prezervative i kemijske spojeve. Donosimo nekoliko dobrobiti konzumacije ovog povrća koje ćete sigurno zavoljeti.
Potiče mršavljenje
Jedna velika stabljika celera sadrži samo 10 kalorija. Odličan je izvor vlakana koji će potaknuti brzo stvaranje osjećaja sitosti.
Štiti zdravlje očiju
Jedna velika stabljika celera sadrži 10% od preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, spoja koji sudjeluje u prevenciji bolesti očiju.
Smanjuje rizik od nastanka raka
Celer potiče rad bijelih krvnih stanica, glavnih boraca u borbi protiv kancerogenih stanica. Redovitom konzumacijom celera možete smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka, a naročito raka dojke.
Potiče rad probavnog sustava
Jako je dobar izvor netopivih vlakana, a sadrži čak 95% vode, zbog čega je odličan u prevenciji probavnih smetnji.
Poboljšava kvalitetu sna
Celer je odličan izvor magnezija, zbog čega će smanjiti razinu hormona stresa i pomoći vam u opuštanju. Celer biste svakako trebali jesti za večeru jer će on potaknuti opuštanje živčanog sustava i poboljšati kvalitetu vašeg sna.
Vezani sadržaj:
- Saznajte koju hranu trebate izbjegavati prije spavanja
- Isprobajte sok od špinata, celera i peršina za uklanjanje popodnevnog umora!
- 10 namirnica koje pomažu protiv nadutosti
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345