7 iznenađujućih prednosti ispuštanja vjetrova

7 iznenađujućih prednosti ispuštanja vjetrova

7 iznenađujućih prednosti ispuštanja vjetrova
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Kategorija: Zanimljivosti

Ispuštanje vjetrova je apsolutni društveni tabu, no zadržavanje vjetrova može imati dramatičan utjecaj na naše zdravlje. Prije svega, prolazak plina kroz tijelo, odnosno crijeva, je potpuno prirodna tjelesna funkcija koja se događa prilikom probavljanja hrane. Želudac i crijeva razgrađuju unesenu hranu na hranjive tvari, a određena količina plina koja se stvara je neizbježan nusproizvod.

Smanjuje nadutost

Ako osjećate nadutosti nakon obroka, zadržavanje vjetrova može biti krivac za to.
Za većinu ljudi, nadutost izaziva osjećaj natečenosti i trenutni porast tjelesne težine. Nadutost kod nekoga može biti uzrokovana i zadržavanjem vode u tijelu. No, to je samo plin koji želi izaći van. Pustite vjetar i momentalno smanjite nadutost.

Dobro je za zdravlje debelog crijeva

Povremeno zadržavanje plina kako bi izbjegli neugodu, nije problem. No, imate li učestale probavne smetnje, zadržavanje plinova može uzrokovati ozbiljnije zdravstvene probleme debelog crijeva.

To je izvrstan sustav upozorenja da nešto nije u redu

Ispuštanje vjetrova može predvidjeti veće zdravstvene probleme , dajući vam znak da je vrijeme za odlazak liječniku. Ekstremni mirisi, čudni bolovi i česta pojava plinova može upozoriti na intoleranciju na laktozu ili rak debelog crijeva.

Provjerite što plinovi govore o vašem zdravlju!

Udisanje ispuštenog plina djeluje pozitivno na zdravlje

Da, dobro ste pročitali. Istraživanja su pokazala da nas spoj plina (sumporovodik), može zaštititi od bolesti. Specifičan miris „trulih jaja“, često je prisutan u probavnom traktu, toksičan je u velikim dozama, ali u manjim dozama može zaustaviti oštećenja stanica i spriječiti moždani i srčani udar.

Pomaže u regulaciji tjelesne težine

Plinovi mogu pokazati što naša crijeva trebaju. Različite namirnice proizvode različite vrste plinova, omogućujući vam da saznate što vam nedostaje u prehrani. Na primjer, proizvodite li malo plinova, vjerojatno trebate više vlakana u prehrani i namirnice kao što su leća, grah i kelj. Imate li česte probavne smetnje, to može ukazivati na prečestu konzumaciju crvenog mesa, što u konačnici rezultira neugodnim mirisom.

Ljudi koji ispuštaju vjetrove su zdraviji

To je zato što konzumiraju namirnice poput cvjetače, kupusa ili prokulica koje hrane mikrofloru i potiču učinkovitost probavnog sustava.

Ispuštanjem vjetrova, ispuštamo i stres

Većina će se složiti da nema boljeg osjećaja nego kada ispustite vjetar nakon dužeg zadržavanja. Zadržavamo li plin možemo postati nervozni i prgavi.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti