Što plinovi govore o vašem zdravlju?

Što plinovi govore o vašem zdravlju?

Što plinovi govore o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Plinovi su nešto što ne možete spriječiti, mogu biti neugodni, ali se događaju svima. Ako se s njima suočavate prečesto, tijelo vam možda šalje neke signale o tome u kakvom je stanju. Donosimo vam neke od problema koji se možda kriju iza učestalih problema s plinovima.

Bakterijska neravnoteža u crijevima

Bakterije u crijevima su odgovorne za fermentaciju hrane koju jedemo. Ta fermentacija se događa u debelom crijevu, ali neke bakterije nađu svoj put prema slijepom crijevu. Tada dolazi do rasta razine bakterija u crijevima, zbog čega bakterije počinju fermentirati hranu prije nego što se ona zapravo probavi i javljaju se plinovi. Ako plinovi nastaju u tankom i debelom crijevu, velika je vjerojatnost da ćete osjećati nadutost. Bakterijska neravnoteža u crijevima se često javlja nakon nekih bolesti.

Ako dođe do bakterijske neravnoteže, za to su vjerojatno odgovorni antibiotici ili prehrana siromašna složenim ugljikohidratima. Možda će vam pomoći smanjen unos namirnica kao što je avokado, trešnje, šljive i mahunarke (grah, leća, soja), pšenica, luk i češnjak. Budući da mogu uzrokovati nadutost, izbjegavanje tih namirnica može probavni sustav održati u boljem stanju.

Brzo jedete

Ako uistinu jedete brzo, bez da prije gutanja dobro sažvačete hranu, jedete u hodu ili često žvačete žvakaće gume, gutate veliku količinu zraka. U probavnom sustavu se počinje proizvoditi povećana količina plinova. Što više zraka unesete u svoj organizam, to će se više zraka nakupljati u vašem organizmu.

Previše konzumirate mliječne proizvode

Ako oduvijek konzumirate mliječne proizvode i nikada prije nisu uzrokovali probavne smetnje, to ne znači da nećete imati problema s probavnim smetnjama kasnije u životu. Tijelo s vremenom može teže razgrađivati mliječne proizvode. Ako ste primijetili da osjećate probavne tegobe nakon konzumacije mliječnih proizvoda, možda je vrijeme da ih prestanete konzumirati ili da konzumaciju barem svedete na minimum. Stručnjaci u ovakvim situacijama obično savjetuju da prestanete u potpunosti konzumirati mliječne proizvode barem na nekoliko dana kako biste vidjeli jesu li vaše probavne tegobe uzrokovane njima.

Osjetljivi ste na gluten ili imate celijakiju

Ako vaše tijelo ne može probaviti neke vrste tvari, to će vam vjerojatno dati do znanja češćom pojavom plinova. Osobe koje pate od celijakije ili nekih drugih autoimunih bolesti često osjećaju probavne smetnje, naročito plinove. Tijelo ne može razgraditi gluten i počinje razgrađivati ovojnicu slijepog crijeva. Ako vjerujete da ste osjetljivi na gluten, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Nagle hormonalne promjene

Kada prolazite kroz menopauzu ili patite od nekih stanja kojia djeluju na razinu hormona u tijelu, možda ćete početi osjećati hormonalne promjene. Znanstvenici nisu još uvijek sigurni u to je li za probavne smetnje odgovorna promjena u razini progesterona ili estrogena, ali je veći broj istraživanja pokazalo da hormonalne promjene uzrokuju probavne smetnje, naročito plinove. U ovim slučajevima, često pomaže povećanje fizičke aktivnosti i unos probiotika.

Često patite od zatvora

Zatvor je definitivno neugodan i može uzrokovati plinove. Uzrokuje nakupljanje plinova u probavnom sustavu, a plinovi postaju neugodnijeg mirisa zbog većeg broja nakupljenih bakterija. Ako patite od zatvora, povećajte unos vode, vježbajte i češće jedite namirnice bogate vlaknima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije