Kako znati da previše koristite sprejeve za nos: Posljedice su velike

Kako znati da previše koristite sprejeve za nos: Posljedice su velike

Kako znati da previše koristite sprejeve za nos: Posljedice su velike
  • Objavljeno: Petak, 24.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Začepljen nos najčešće dolazi u paketu s prehladom i gripom, a mnogima je sigurno najgori i najdosadniji simptom s kojim se moraju nositi. Osim što otežava disanje, začepljen nos može utjecati i na kvalitetu sna. Kapi za nos mogu se činiti kao brzo i jednostavno rješenje. U mnogim slučajevima i jesu, sve dok ih pravilno koristite. Ako se predugo oslanjate na sprej za nos, mogli biste si stvoriti više štete nego pomoći.

Nisu svi sprejevi za nos isti

Na tržištu postoji nekoliko vrsta sprejeva za nos. Svi oni liječe isti problem, ali se koriste za različite temeljne uzroke. "Postoji nekoliko kategorija sprejeva za nos, ali oni koji se najčešće koriste su sprejevi na bazi steroida za alergije ili dugotrajnu upotrebu i brzodjelujući nazalni dekongestivi", rekao je otorinolaringolog i laringolog dr. Omid Mehdizadeh za Huffpost.

Sprejevi za nos koji se temelje na steroidima, pomažu u smanjenju upale i sluzi u nosu koja uzrokuje začepljenost. "Dekongestivni sprejevi za nos djeluju tako što sužavaju krvne žile u nosu", rekla je dr. Darria Long Gillespie, liječnica hitne medicine. To dovodi do manjeg dotoka krvi u nosno tkivo, a time i do manjeg oticanja i začepljenja.

Može li se stvoriti ovisnost?

O sprejevima za nos postoji i teorija da, kada ih koristite predugo, možete postati ovisni, što će rezultirati češćim začepljenjem. "To je uobičajeno uvjerenje. Mnogi ljudi nisu svjesni koji sprejevi za nos povećavaju rizik od oporavka i koji su sigurni za dulje korištenje. Dekongestivni sprejevi za nos posebno povećavaju rizik od povratka začepljenog nosa jer sužavaju krvne žile i tkiva koja tako brzo uzrokuju oticanje,” objasnio je otorinolaringolog Mehdizadehe. Ako stalno koristite ovakav lijek, čim ga uklonite, tkivo će postati ovisno o kemikaliji. To je ono što stvara povratnu kongestiju koja bi mogla biti čak i gora od početne otekline.

"Klinički, to se naziva povratna hiperemija sluznice, što znači da umjesto smanjenog protoka krvi, zapravo dobivate povećanje protoka krvi, uzrokujući trajnu blokadu koja se više ne poboljšava dekongestivima", dodala je Long Gillespie. No, kada se korištenje nazalnih dekongestiva za prevladavanje prehlade ili gripe smatra predugim?

"Nemojte koristiti nazalne dekongestive dulje od tri dana", rekla je liječnica Gillespie, jer se možete suočiti s povratnim začepljenjem. Ako ga svakodnevno koristite više od tri dana, tjednima ili mjesecima, možete oštetiti sluznicu nosne šupljine uključujući stanjivanje tkiva, što može dovesti do rinitisa. Osim sprejeva, uvijek postoje alternativne metode liječenja začepljenosti, kao što su fiziološke otopine, oralni dekongestivi i udisanje pare. Ako primijetite da nakon izvjesnog perioda ništa ne pomaže, posjetite liječnika jer može biti riječ o alergiji ili nekom drugom dubljem zdravstvenom razlogu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije