AIDS se razvija brže kod žena

AIDS se razvija brže kod žena

AIDS se razvija brže kod žena
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje moglo bi objasniti zašto HIV pozitivne žene brže razvijaju sidu nego HIV pozitivni muškarci, čak i ako imaju istu količinu virusa u tijelu. Znanstvenici s Ragon instituta pri Općoj bolnici Massachusetts, te s poznatih američkih Sveučilišta MIT i Harvard, otkrili su da receptorska molekula uključena u prepoznavanje HIV-1 virusa, koji je jedan od dvaju poznatih tipova virusa, odgovara na virus drugačije kod žena, a drugačije kod muškaraca.Zbog različitog odgovora kod žena i muškaraca postoje i razlike u kroničnoj aktivaciji limfocita T, a što je dobro poznati pokazatelj napretka bolesti.

Istraživači su rezultate objavili u časopisu Nature Medicine, a vjeruju da bi to otkriće moglo poslužiti za razvoj novih lijekova. Jedan od autora istraživanja, dr. Marcus Altfeld, koji radi na Odjelu za infektivne bolesti spomenute bolnice, komentirao je: „Ovo istraživanje može pomoći u rasvjetljavanju razlika zamijećenih kod muškaraca i kod žena zaraženih HIV-1 virusom, a koje se odnose na razvoj bolesti, tako što pokazuje da imuni sustav žena i muškaraca različito odgovara na virus.“ „Ako se fokusiramo posebno na aktivaciju imunog sustava, a posebno na replikaciju virusa, mogli bismo doći do novih terapeutskih pristupa za ograničavanje patoloških oštećenja nastalih djelovanjem HIV-1 virusa,“ objasnio je.

Oba tipa virusa prenose se tjelesnim tekućinama i uzrokuju Sindrom stečenog gubitka imunosti, bolest poznatu pod francuskom kraticom SIDA, ili engleskom AIDS.

Na svijetu je trenutačno oko 35 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, a svakih 8 sekundi zarazi se jedna osoba.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti