Srce bolje nakon odmora

Srce bolje nakon odmora

Srce bolje nakon odmora
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djevojka koja je u dobi od dvije godine dobila dodatno srce dobro se oporavlja nakon operacije kad joj je to srce uklonjeno. Šesnaestogodišnja britanka Hannah Clark kao dijete je imala zastoj srca, zbog čega su se liječnici odlučili usaditi još jedno srce, koje je trebalo preuzeti velik dio posla što ga je do tada obavljalo bolesno srce. No, kod djevojke su se nedavno počeli razvijati tumori kao rezultat imunosupresivne terapije koju je dobivala, kako bi se spriječilo odbacivanje presađenog srca.

Zbog toga su se liječnici odlučili izvaditi presađeno srce, kako djevojka više ne bi trebala uzimati lijekove, a što bi značilo da njezino bolesno srce mora samostalno pumpati krv kroz tijelo.

U izvješću koje je objavljeno u poznatom medicinskom časopisu „Lancet“, liječnici su napisali da je operacija bila uspješna i da Hannino srca učinkovito i samostalno obavlja svoj posao.

Mlada Britanka izjavila je nakon operacije: „Zahvaljujući ovoj operaciji, sada živim normalno kao i svi moji prijatelji.“ „Jako mi je drago da više ne ovisim o lijekovima koji su me držali na životu,“ dodala je. Profesot Peter Weissberg, direktor Britanske zaklade za zdravlje srca zadužen za medicinska pitanja, rekao je da su se kardiolozi dugo vremena pitali može li se srce koje je zastalo oporaviti nakon odmora.

„Ovo je uzbudljivo otkriće budući da dokazuje da se, u nekim slučajevima, oslabljeno srce može oporaviti ako mu se pomogne,“ zaključio je na kraju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti