Ako nakon sunčanja primijetite svrab, osip i plikove, odmah reagirajte!

Ako nakon sunčanja primijetite svrab, osip i plikove, odmah reagirajte!

Ako nakon sunčanja primijetite svrab, osip i plikove, odmah reagirajte!
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.07.2019.
  • Broj pregleda: 678
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se mnogi od nas raduju ljetu i odlasku na plažu, sve je veći broj onih za koje ljeto predstavlja pravo mučenje, a evo i zašto...

Za razliku od alergija kod kojih tijelo reagira na alergen, kod alergije na sunce imunološki sustav tijela reagira na prirodne promjene koje se događaju na koži nakon izlaganja suncu. Imunološki sustav pogrešno prepoznaje promjenu kože zbog sunčanja kao strano tijelo i pokreće obranu protiv nje. To se obično manifestira pojavom mjehurića ili osipa, koji u nekim slučajevima zahvaćaju veće dijelove tijela, što se naziva fotoalergija.

Crvenilo, svrab, osip, mjehurići ili bolni čvorići na koži nisu samo neugodna, već i bolna pojava koja može biti i uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema.

Već nekoliko dana, pa čak i nekoliko minuta nakon prvog izlaganja kože suncu mogu se pojaviti ovi simptomi, ali alergija na sunce može nastati i nekoliko dana kasnije, zbog čega je mnogi ne prepoznaju.

Postoje dva tipa alergije na sunce - rani i kasni tip. Alergija ranog tipa, kako joj samo ime kaže pojavit će se vrlo brzo, ali i nestati nakon što se sklonite sa sunca u hlad. Alergija kasnog tipa pojavljuju se tek dan ili dva nakon izlaganja suncu, ističu dermatolozi.

Najčešći oblik alergije je polimorfna svjetlosna erupcija (PMLE). Statistike pokazuju da od ovog tipa alergije oboli svaka četvrta osoba. Najčešće pogađa mlađe žene, dok je kod muškaraca relativno rijetka pojava. Simptomi podrazumijevaju osip, svrab i crvenilo kože, uz pojavu otoka, slično kao poslije uboda insekata, a javljaju se na dekolteu, zadnjoj strani ruku, pregibima ruku i nogu, i to svega nekoliko sati nakon izlaganja kože suncu.

Drugi najčešći oblik alergije je kontaktni fotoalergijski dermatitis. Najčešći simptomi su crveni osip koji svrbi i sićušni plikovi koji se javljaju tek dan ili dva nakon izlaganja suncu.

Ako se javi blaga alergijska reakcija, simptome najbolje smiruju hladni oblozi i uobičajene mjere zaštite od UV zračenja. Ako su simptomi intenzivniji, trebalo bi se odmah javiti liječniku. Terapija podrazumijeva antihistaminike i kortikosteroidne kreme.

Što ne biste smjeli nanositi na kožu i kako se ispravno sunčati, provjerite ovdje.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti