Ako ove namirnice držite u hladnjaku, prestanite odmah!

Ako ove namirnice držite u hladnjaku, prestanite odmah!

Ako ove namirnice držite u hladnjaku, prestanite odmah!
  • Objavljeno: Srijeda, 10.02.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Svjesni smo kako je skladištenje hrane u hladnjak postala svakodnevna praksa u svakoj kuhinji i kućanstvu. Hladnjak doista pomaže u očuvanju kvalitete, no jeste li znali da skladištenje određenih namirnica može promijeniti njihov okus?

Isto tako, držanje hrane u hladnjaku može smanjiti nutritivnu kvalitetu i ubrzati kvarenje namirnica, a ovo su namirnice koje će nakon držanja u hladnjaku izgubiti okus, kvalitetu ili oboje!

Kruh

Sasvim je u redu držati kruh u zamrzivač, no držanje kruha u hladnjaku uzrokuje njegovo brže sušenje. Umjesto toga, čuvajte kruh koji ćete pojesti u narednih tri dana na sobnoj temperaturi u mračnijem spremniku, a ostatak kruha zamrznite.

Krumpiri

Hladnjak utječe na okus krumpira, stoga ih je najbolje držati u papirnatim vrećicama. I zapamtite, plastične vrećice zadržavaju vlagu i ubrzavaju truljenje.

Voće

Jabuka, banana, avokada, citrusa, nektarina i bobičastog voća trebalo bi držati izvan hladnjaka. Hladna temperatura će rezultirati gubitkom okusa i teksture. No, možete ih staviti u hladnjak 30 minuta prije jedenja ako volite hladno i hrskavo voće.

Luk

Najbolji način za skladištenje luka je držanje u papirnatim vrećicama na hladnijem i mračnom mjestu, podalje od krumpira. Krumpiri ispuštaju vlagu i plinove koji uzrokuju truljenje luka. Vlaga u hladnjaku omekšat će luk i uzrokovati plijesan.

Rajčica

Rajčice gube okus i postaju mekane kada se drže u hladnjaku. Kako bi rajčice sazrele brže, držite ih u papirnatim vrećicama. Jednom kad sazru, dobre su za korištenje u narednih tri dana.

Kečap i soja umak

Zahvaljujući octu i konzervansima, kečap i soja umak bit će sigurni izvan hladnjaka, čak i nakon otvaranja.

Ulja

Većina ulja sigurna je za držanje na sobnoj temperaturi. Suncokretovo ulje može se držati na hladnijem mjestu, stoga ga možete staviti u mračnu ladicu ili vrata hladnjaka. Jedina ulja koja obavezno morate držati u hladnjaku su ulja bazirana na orašastim plodovima.

Kiseli krastavci i džem

Zbog visokog udjela konzervansa, kiseli krastavci i džem ostat će svježi i izvan hladnjaka. Sigurno ih je držati i izvan hladnjaka nakon otvaranja.

Med

Hladnjak će uzrokovati stvrdnjavanje meda. Zato držite med na sobnoj temperaturi i sklonite ga od direktne sunčeve svjetlosti.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti