Ako patite od nesanice, riješite se ovih stvari!

Ako patite od nesanice, riješite se ovih stvari!

Ako patite od nesanice, riješite se ovih stvari!
  • Objavljeno: Petak, 05.02.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Postoje dokazi koji upućuju da korištenje mobitela, tableta ili računala, pa čak i gledanje televizije prije odlaska u krevet može ometati normalan proces spavanja.

Najgori među njima su mobilni telefoni i tableti ili bilo koji povezani uređaji koji mogu pristupiti internetu, a koji se ovih dana toliko često nalaze u spavaćim sobama.

Stručnjaci za spavanje reći će da bi krevet trebao biti za spavanje, a možda i za druge popravke vremena za spavanje, ali ne i za uobičajene budne aktivnosti. Znamo da je san zaista važna funkcija za naše tijelo i ima ogroman utjecaj na naše mentalno i fizičko zdravlje. Dok spavamo, naš mozak formira nove putove kako bi nam pomogao da učimo i pamtimo, da nam omogući da rješavamo probleme, donosimo odluke i budemo kreativni. Loš san može utjecati na našu intelektualnu izvedbu, našu emocionalnu kontrolu i ponašanje i našu sposobnost da se nosimo sa stresom. Umorna djeca i tinejdžeri mogu imati problema s kontrolom bijesa što može uzorkovati teško slaganje s drugima.

Previše umorni za učenje

Ako se nalazite u razdoblju života koji zahtijeva puno učenja, kao što se većina djece i adolescenata nalazi, još je važnije da dobro spavate. Istraživanje pokazuje da vam trebaju dvije uzastopne dobre noći spavanja da biste naučili stvari. Ako pokušate učiti kad ste umorni, mozak jednostavno ne pamti informacije koje primate.

Čak i kad se informacije nauče u početku, potreban je daljnji dobar san, jer se naučene informacije "upisuju" u dugoročnu memoriju tijekom REM (snova) spavanja. Nažalost, mnogi umorni tinejdžeri ne spavaju dovoljno da bi kasnije mogli dobro učiti.

Utjecaj mobilnih telefona

Prvo, ako odete u krevet i počnete raditi stvari koje inače radite dok ste budni tijekom dana, poput pregledavanja društvenih medija ili e-mailova, mozak počinjete slati miješane poruke. Vaš mozak prestaje povezivati ​​spavaću sobu samo sa spavanjem. To će vam otežati spavanje u prvom redu.

Drugi razlog zbog kojeg upotreba telefona ili drugog elektroničkog uređaja u krevetu može predstavljati problem je što obično stimulira mozak, a ne opušta. To se dodatno pogoršava interakcijom sa sadržajem koji nas uzbudi i oslobađa neurotransmitere poput adrenalina (npr. Gledanje zastrašujuće emisije ili čitanje objave na društvenim medijima koji vas nervira).

Spavaće sobe bez telefona

Također, ovi uređaji emitiraju svjetlost kratke valne duljine, koja ometa tjelesnu proizvodnju hormona spavanja melatonina, a to čini najsnažnije kada su uređaji blizu lica. Korištenje uređaja u „noćnom načinu rada“ može donekle smanjiti taj učinak, ali oni i dalje emitiraju malo svjetla i mogu odvratiti pažnju osobi koja pokušava spavati. Isto tako, uređaji često tijekom noći stvaraju zvukove i uzbune što uzrokuje reakciju vašeg mozga.

Što roditelji mogu učiniti?

Prvo, razgovarajte s djecom o važnosti dobrog sna. Osvijestite ih jednostavnom idejom da je dobar san potreban za zdrav razvoj i učenje.

Drugo, uspostavite dobru rutinu spavanja koja započinje opuštajućom aktivnošću pola sata prije spavanja. Cilj vam je odmaknuti se od aktivnog mozga u onaj koji je opušten.

Treće, pokušajte trenirati mozak u san smanjujući svjetla kad god idete u krevet (hormon sna melatonin raste kako vam okoliš postaje tamniji), a zatim izbjegavajte aktivnosti u krevetu ili na njemu koji nisu povezani sa spavanjem. Mozak će početi spajati ugašena svjetla s krevetom.

I na kraju, izbjegavajte digitalne uređaje u spavaćoj sobi. Za roditelje bi posljednje moglo biti najteže provesti, ali stvarno ima utjecaj na kvalitetu sna, a u konačnici i na kvalitetu života osobe.

Najčitanije zanimljivosti