Je li dovoljno vježbati 30 minuta dnevno?

Je li dovoljno vježbati 30 minuta dnevno?

Je li dovoljno vježbati 30 minuta dnevno?
  • Objavljeno: Subota, 06.02.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Provedeno je istraživanje u kojem se većina sudionika izjasnila da vježba prosjeku sat vremena dnevno, što ukazuje da paze na opće zdravlje, kondiciju i kilograme. S druge strane, početnicima je teško izdvojiti punih sat vremena za tjelovježbu. To nije samo fizički zahtjevno, nego zahtijeva i više vremena i mentalnih resursa. Stoga je većini lakše preskočiti vježbanje.

Što ako možete očekivati dobre rezultate i od tridesetminutnog vježbanja? Provedeno je također istraživanje koje je uključivalo muškarce s prekomjernom tjelesnom težinom. Sudionici su bili podijeljeni u 3 skupine. Jedna skupina je vježbala 60 minuta, druga 30 minuta, dok treća uopće nije vježbala. Rezultati su bili iznenađujući. Nakon tri mjeseca, obje skupine koje su se bavile tjelovježbom, izgubile su sličnu količinu kilograma, iako je skupina koja je vježbala 60 minuta, sagorjela duplo više kalorija.

Koliko dugo vježbati?

Dakle, kako je moguće izgubiti istu količinu kilograma ako vježbamo samo 30 minuta? Na to pitanje ne postoji konkretan odgovor, ali stručnjaci smatraju da osobe koje vježbaju duži period, više odmaraju i jedu veću količinu namirnica. To je uobičajeni problem početnika koji uopće ne vide rezultate ili, što je još gore, dobiju dodatne kilograme. To se uglavnom događa jer jedu više kalorija nego što misle.

Istraživači smatraju da je, pogotovo za početnike, dovoljno 30 minuta svakodnevnom vježbanja jer nakon toga neće osjećati veliku glad ili potrebu za dugotrajnijim odmorom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti