Ako pričate sami sa sobom, onda ste genijalac!

Ako pričate sami sa sobom, onda ste genijalac!

Ako pričate sami sa sobom, onda ste genijalac!
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Razmišljate li često na glas ili pričate sami sa sobom dok hodate ulicom , odlazite u kupovinu i pritom mislite da je to suludo? Zapravo nije. Vrlo vjerojatno ste genije! Naime, jedno istraživanje pokazuje da je pričanje sa samim sobom vrlo korisno.

Najpametniji ljudi na zemlji pričaju sami sa sobom. Pogledajte unutarnje monologe najvećih mislilaca. Pogledajte poeziju! Pogledajte povijesti! Albert Einstein je navodno potiho ponavljao određene rečenice.

Monolog razvija mozak

U jednom eksperimentu, znanstvenici su dvadesetorici sudionika dali ime objekta (npr. kruh ili jabuka), koji će naći u supermarketu. Prva skupina ispitanika je tražila objekt u tišini, dok je druga tražila izgovarajući riječ na glas.

Provjerite koliko je razgovor sa samim sobom zdrav i koristan!

Druga skupina ispitanika je brže pronašla objekt jer na taj način jačaju memoriju i čine riječ gotovo opipljivom. U ovom slučaju, izgovaranje imena objekta pomaže samo ako ste upoznati s njegovim izgledom. Ako ne znate kako izgleda, to vas može usporiti. Kada netko kaže „banana“, znamo da je žuta i da ima određeni oblik i mozak automatski aktivira vizualna svojstva i pomaže u lakšem uočavanju i snalaženju.

Pričate li sami sa sobom, lakše ćete organizirati misli

Na ovaj način možete ukrotiti bezbroj misli koje vam prolaze kroz glavu i lakše ih organizirati. Izgovarajući probleme na glas pomaže umiriti živce. Tako djelujete kao vlastiti terapeut i možete jednostavnije donositi važne i teške odluke.

Pričanjem na glas ostvarujete ciljeve

Popis ciljeva se ponekad može činiti nedostižan. Ako izgovarate ciljeve na glas i prolazite kroz svaki korak, cilj će postati jasniji i lakše ćete ga dostići. Pričanje vas fokusira i pojačava poruku, kontrolira emocije i miče prepreke.

Monolog koji vodite sami sa sobom podiže samopouzdanje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti