Ako ste dobri u igranju video igrica, znači da ste vrlo inteligentni!

Ako ste dobri u igranju video igrica, znači da ste vrlo inteligentni!

Ako ste dobri u igranju video igrica, znači da ste vrlo inteligentni!
  • Objavljeno: Petak, 24.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su pronašli poveznicu između igranja video igrica i inteligencije, no to ne znači da će vas igranje učiniti inteligentnijima.

Istraživanje se sastojalo od 2 dijela. Prvi dio je uključivao 56 ispitanika (od toga 51 muškarca, prosječne dobi 20,5 godina). Istraživači su uspoređivali rezultate psihometrijskih testova i performanse igranja strateških video igara.

Provjerite pojačavaju li akcijske video igrice sposobnost koncentracije!

U ovom istraživanju je otkrivena korelacija između izvedbe igranja igrice i rezultata na standardnom ispitivanju uz olovku i papir.

U drugom dijelu istraživanja, istraživači su pratili izvedbene performanse 1.000 igrača tijekom godina, kako bi zabilježili eventualne promjene u njihovom izvođenju.

Rezultati istraživanja pokazuju da se IQ sudionika s godinama mijenja, pogotovo kod strateških igara. Ako se radi o akcijskim igricama gdje se zahtjeva pucanje, njihova produktivnost s godinama pada.

Razlog tome je što strateške igre zahtijevaju pamćenje i donošenje odluka kako bi igrač mogao napraviti novi potez, dok je u akcijskim igricama potrebna brzina i preciznost.

No, to ne znači da nas igranje određenih video igara čini pametnijima, nego dobri rezultati igranja neke igrice pokazuju znak visoke inteligencije. Točan uzrok međusobne povezanosti, još uvijek nije poznat.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti