Alge bi slijepima mogle povratiti vid

Alge bi slijepima mogle povratiti vid

Alge bi slijepima mogle povratiti vid
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači vjeruju kako bi mogli zamijeniti oštećene stanice u mrežnici sa sličnim stanicama koje možemo pronaći u algama.

Tehnika funkcionira kod miševa, a sada znanstvenici vjeruju kako mogu početi s testiranjima na ljudima u roku od dvije godine.

„Krajnja ideja je da se razvije lijek za sljepoću," ističe Alan Horsager s University of Southern California, a prenosi Telegraph.

Mrežnica je bitan dio oka, tamo živčane stanice pretvaraju svjetlost u električne i kemijske signale koji se onda šalju u mozak preko vidnog živca.

Ako mrežnica ne funkcionira, oko je doslovno beskorisno.

Alge moraju biti osjetljive na svjetlo kako bi mogle tražiti sunčevu svjetlost radi fotosinteze, a upravo za te stanice koje koriste za ovu funkciju, znanstvenici se nadaju da će ih iskoristiti za obnavljanje oštećenih stanica u ljudskom oku.

Zanimljiva stavka je kako proces uključuje ubrizgavanje gena u mrežnicu.

Rani testovi su pokazali kako su slijepi miševi nakon tretmana mogli ponovno vidjeti svjetlost te kako je efekt očito trajan.

„Istraživanje je dobro na papiru te je očito kako s trenutnim podacima kreću u kliničko ispitivanje," dodaje Pete Coffey iz University College-a London.

„ No pitanje je koliko će tretman biti dobar? Da li će ljudi vidjeti samo razliku između svjetla i tame, ili će biti u mogućnosti čitati veća slova."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti