Psovanje ublažava bol

Psovanje ublažava bol

Psovanje ublažava bol
  • Objavljeno: Utorak, 19.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nevjerojatno, ali psovanje zapravo pomaže ublažiti bol, pogotovo nakon što ste se sami ozlijedili.

Znanstvenici sa Sveučilišta Keele u Velikoj Britaniji otkrili su kako psovanje može imati snažan učinak protiv boli, posebno za ljude koji inače ne psuju.

Kako bi testirali ovu teoriju, studenti volonteri stavili su ruke u kantu hladne vode dok su u isto vrijeme psovali. Zatim su ponovili „vježbu", ali, umjesto psovanja, ponovljali su bezopasnu, normalnu rečenicu.

Istraživači su otkrili kako su studenti mogli duže zadržati ruke uronjene u ledenu vodu kada su psovali te je tako uspostavljena veza između psovanja i povećane tolerancije na bol, prenosi Top News.

Također je otkriveno kako je učinak smanjenja boli, imao četiri puta veću vjerojatnost da će funkcionirati kod volontera koji inače ne psuju.

Richard Stephens sa Sveučilišta Keele dodaje: „Korištenje psovki je prisutno već stoljećima i gotovo je univerzalan ljudski jezični fenomen."

„Psovke izranjaju iz moždanih dijelova predodređenih za emocije i čini se da nastaju u desnoj strani mozga, dok se većina proizvodnje, to jest nastajanja jezika odvija u lijevoj moždanoj hemisferi mozga."

Tim vjeruje kako se učinak smanjenja boli događa zato jer psovanje aktivira tjelesni odgovor koji nam govori da ili se borimo ili bježimo.

Istraživanje pokazuje kako psovanje aktivira ne samo emocionalni odgovor, već i fizički, što možda može objasniti zašto se stoljećima stara praksa psovanja nastavila razvijati te zašto još i danas opstaje.

A kako bi vi reagirali na ovo:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti