Alkohol i rizik kod operacija

Alkohol i rizik kod operacija

Alkohol i rizik kod operacija
  • Objavljeno: Utorak, 29.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Poremećaji povezani s uzimanjem alkohola se često previde kod pacijenata koji idu na operacije, opisali su njemački istraživači koji su proučili 1,556 kirurških pacijenata.

Prvo smo primjetili da navedeni poremećaji nisu adekvatno dijagnosticirani tijekom prijeoperativne procjene. Potom čak i kad je posumnjano na poremećaj uzimanja alkohola, preventivne mjere često nisu poduzete.

Ovo je važno zato što ti pacijenti imaju 3 do 4 puta više komplikacija tijekom i oko vremena operacije u usporedbi s pacijentima bez tih poremećaja, rekla je autorica studije dr. Claudia D. Spies u novom izdanju časopisa American Society of Anaesthesiologist.

Kada se otkrije poremećaj vezan uz zlouporabu alkohola, doktori moraju početi s intervencijama. Spies i njeni kolege su opisali da većina doktora nije koristila sve načine za otkrivanje zlouporabe alkohola, možda zato što je doktorima bilo neugodno pitati pacijente o njihovim navikama uzimanja alkohola.

?Liječnici su skloni podcijenjivanju i propuštanju poremećaja vezanih uz uzimanje alkohola u mlađih pacijenata, osobito u mladih žena.?, naglasila je Spies. Naši rezultati naglašavaju da bi uporaba kompjuterskih metoda probira, primjenjenih na sve pacijente, bila učinkovitija u identifikaciji poremećaja.

Istraživači su opisali da kada se procjena vršila kompjuteriziranom samo-procjenom uz pomoć testa nazvanog AUDIT (Alcohol Use Disorder Indentification Test, test za indentifikaciju zlouporabe lakohola), više od dvostruko pacijenata koji imaju problema s alkoholom je bilo indentificirano u usporedbi kada su doktori koristili standardnu prijeoperativnu procjenu putem intervjua.

Ovo bi moglo biti povezano i sa činjenicom da mnogi liječnici imaju slabu edukaciju u provođenju prijeoperativnog probira na alkohol i da pacijenti iskrenije odgovaraju na anonimno kompjutersko samotestiranje

Doima se da su pacijenti odgovorniji kod odgovaranja na pitanja o konzumaciji alkohola u obliku kompjuterskog tipa pitanje-odgovor, zaključila je Spies.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti