Antioksidansi potiču zdravlje spermija

Antioksidansi potiču zdravlje spermija

Antioksidansi potiču zdravlje spermija
  • Objavljeno: Petak, 22.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Antioksidansi vitamin E i beta-karoten pomažu u održavanju muške plodnosti i nude najbolju zaštitu od oštećenja sperme.

U istraživanju provođenom na cvrčcima, istraživači su otkrili kako kombinacija tih antioksidanata pruža najbolje oružje za poboljšanje zdravlja sperme.

Autorica istraživanja Maria Almbro sa Sveučilišta Zapadne Australije, objašnjava kako je poznato da su spermiji ranjivi na napade od visoko reaktivnih molekula poznatijih kao slobodni radikali. Oni doslovno oštećuju spermije, osim ako ih se neutralizira s antioksidansima.

Koautor istraživanja Leigh Simmons dodaje kako je za većinu životinja, tipično da ženke imaju spermu od nekoliko mužjaka u sebi u bilo kojem trenutku, tako se natječući za oplodnju jajašaca, prenosi Top News.

"Možemo reći da se unutar ženke vodi mali rat spermija, a isto tako možemo očekivati ​​da će najkonkurentniji spermij pobijediti u utrci za oplodnju," objašnjava Simmons.

"Naše istraživanje je pokazalo kako je sperma mužjaka koji su hranjeni antioksidansima lako mogla potući spermu suparnika mužjaka koji su bili lišeni antioksidansa," dodao je Simmons.

"Ono što smo mi učinili, je da smo dali definitivnu eksperimentalnu potvrdu. I to ne u epruveti, već u stvarnim živim životinjama. Što opet dokazuje da su antioksidansi krajnje važni u odlučivanju ishoda reprodukcije kod muškaraca," zaključuje koautor istraživanja Damian Dowling.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti