Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pesticidi oštećuju spermu

Pesticidi oštećuju spermu

Pesticidi oštećuju spermu
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.04.2015.
  • Broj pregleda: 325
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da pesticidi s voća i povrća mogu oštetiti spermije i smanjiti plodnost muškaraca.

Kada su analizirali uzorak sperme, otkrili su da muškarci, koji učestalo konzumiraju voće i povrće s visokim udjelom pesticida, imaju za 50% manje spermija i čak za 25% manje normalnih spermija, u odnosu na one koji rjeđe konzumiraju voće i povrće s visokim udjelom pesticida.

Rezultati ovog istraživanja, ističu znanstvenici, ne znače da trebate prestati konzumirati voće i povrće, već da trebate smanjiti konzumaciju voća i povrća, za koje je poznato da sadrže visok udio pesticida ili te namirnice konzumirati isključivo kada su iz organskog uzgoja. Namirnice, koje sadrže malo pesticida su grah, mahune, grejp i luk, a paprika, špinat, jagode, jabuke i kruške su poznate po visokom udjelu pesticida.

Znanstvenici su pomno proučavali utjecaj pesticida na spermije. Otkrili su da postoji uska povezanost između unosa pesticida i kvalitete spermija.

U istraživanju su znanstvenici analizirali 338 uzorka spermija muškaraca u dobi od 18 do 55 godina. Muškarci su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući i prehrambene. Podijelili su ih u grupe, ovisno o učestalosti konzumacije pesticida.

Broj spermija, morfologija spermija i pokretljivost spermija je bila slabija kod muškaraca koji su najčešće konzumirali namirnice s visokim udjelom pesticida, u odnosu na one koji su te namirnice konzumirali rijetko, nikako ili isključivo iz organskog uzgoja.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika. Također, istraživanje je provedeno na malom broju uzoraka, zbog čega treba nastaviti istraživanje s većim brojem sudionika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti