Pesticidi oštećuju spermu

Pesticidi oštećuju spermu

Pesticidi oštećuju spermu
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da pesticidi s voća i povrća mogu oštetiti spermije i smanjiti plodnost muškaraca.

Kada su analizirali uzorak sperme, otkrili su da muškarci, koji učestalo konzumiraju voće i povrće s visokim udjelom pesticida, imaju za 50% manje spermija i čak za 25% manje normalnih spermija, u odnosu na one koji rjeđe konzumiraju voće i povrće s visokim udjelom pesticida.

Rezultati ovog istraživanja, ističu znanstvenici, ne znače da trebate prestati konzumirati voće i povrće, već da trebate smanjiti konzumaciju voća i povrća, za koje je poznato da sadrže visok udio pesticida ili te namirnice konzumirati isključivo kada su iz organskog uzgoja. Namirnice, koje sadrže malo pesticida su grah, mahune, grejp i luk, a paprika, špinat, jagode, jabuke i kruške su poznate po visokom udjelu pesticida.

Znanstvenici su pomno proučavali utjecaj pesticida na spermije. Otkrili su da postoji uska povezanost između unosa pesticida i kvalitete spermija.

U istraživanju su znanstvenici analizirali 338 uzorka spermija muškaraca u dobi od 18 do 55 godina. Muškarci su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući i prehrambene. Podijelili su ih u grupe, ovisno o učestalosti konzumacije pesticida.

Broj spermija, morfologija spermija i pokretljivost spermija je bila slabija kod muškaraca koji su najčešće konzumirali namirnice s visokim udjelom pesticida, u odnosu na one koji su te namirnice konzumirali rijetko, nikako ili isključivo iz organskog uzgoja.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika. Također, istraživanje je provedeno na malom broju uzoraka, zbog čega treba nastaviti istraživanje s većim brojem sudionika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti