Artritis uzrokuje srčani udar?

Artritis uzrokuje srčani udar?

Artritis uzrokuje srčani udar?
  • Objavljeno: Utorak, 19.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

 

 

Godinu dana nakon što se nekoj osobi dijagnosticira reumatoidni artritis, ujedno im je za 60 posto povećan rizik od srčanog udara u odnosu na osobe koje ne boluju od stanja.

Istraživanje je obuhvatilo gotovo 7.500 bolesnika kojima je dijagnosticiran reumatoidni artritis, kronična autoimuna bolest obilježena bolnom upalom zglobova te više od 37.000 ljudi koji ne boluju od stanja.

Istraživanje je provedeno između 1995. i 2006. godine; prvi naknadni pregled je bio nakon nešto više od četiri godine s najvećim praćenjem u trajanju od 12 godina.

Prema švedskim istraživačima, rizik od srčanog udara porastao je za 60 posto u razdoblju od jedne do četiri godine nakon dijagnoze reumatoidnog artritisa, u usporedbi s ljudima koji ne boluju od stanja, te ostao na istoj razini kroz slijedećih pet do dvanaest godina nakon dijagnoze.

Rizik od bilo koje vrste ishemijske bolesti srca (blokiran protok krvi) povećan je za 50 posto u razdoblju od jedne do četiri godine nakon dijagnoze reumatoidnog artritisa, u usporedbi s ljudima koji ne boluju od stanja, te također kao i rizik od srčanog udara ostao na istoj razini kroz slijedećih pet do dvanaest godina nakon dijagnoze.

Naši rezultati naglašavaju važnost praćenja simptoma srčanih bolesti od trenutka kada nekome dijagnosticiraju reumatoidni artritis, pošto se rizik naglo povećava u prvih nekoliko godina," objašnjava nam vodeća autorica istraživanja Marie Holmqvist. 

Za kraj dodaje kako „je također vrlo jasno kako je potrebno više istraživanja da bi se utvrdili mehanizmi koji povezuju ova dva zdravstvena uvjeta."

 

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti