Oporavak ligamenta bez operacije?

Oporavak ligamenta bez operacije?

Oporavak ligamenta bez operacije?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili da se čak jedna četvrtina skijaša s ozljedama ligamenata koljena može oporaviti bez operacije.

Znanstvenici su promatrali zdravlje 63 osoba koje su imale rupturu prednjeg križnog ligamenta uzrokovanu skijanjem te su ustanovili da 2 testa koja se obavljaju 6 do 12 tjedana nakon ozljede mogu pomoći u donošenju odluke o tome je li operacija potrebna ili ne.

"Neke osobe s rupturom prednjeg križnog ligamenta pokazuju odlične znakove oporavka, i to bez operacije", izjavio je voditelj istraživanja dr. Robert Marx.

Ligament može samostalno zacijeliti, a potom će stabilizirati koljeno. Veliki broj osoba se nakon oporavka može vratiti sportu, čak i skijanju.

Operacija nije uvijek najbolji izbor, naročito za osobe koje su starije od 40 godina i imaju manji postotak mišićne mase. Za njih oporavak od operacije može biti mukotrpan i dugotrajan.

Ruptura ligamenta uzrokovana skijanjem je manje traumatična od ruptura uzrokovanih sportovima koje uključuju brzo izmjenjivanje naglih pokreta, kao što je nogomet.

Ruptura prednjeg križnog ligamenta koja je uzrokovana rekreativnim skijanjem u većini slučajeva ne zahtijeva operaciju. Trebali biste pričekati 6 do 12 tjedana, osim ako ne postoje očiti razlozi zbog kojih je operacija neizbježna, kao što su oštećenja meniskusa ili veća oštećenja ligamenata.

Većini rekreativnih skijaša se ne ošteti meniskus te ne dođe do većih oštećenja ligamenata pa je neoperativni pristup u velikom broju slučajeva uspješan.

Ipak, ne donosite zaključke i odluke samostalno, već uz pomoć ortopeda koji će vas savjetovati i pomoći u donošenju odluke koja je najbolja za vas.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti