Bebe plaču regionalnim naglaskom

Bebe plaču regionalnim naglaskom

Bebe plaču regionalnim naglaskom
  • Objavljeno: Petak, 06.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novorođene bebe plaču regionalnim naglaskom koji kopiraju od svojih mama, dokazali su znanstvenici.

Najnovije istraživanje pokazalo je da se plač malog Francuza starog pet dana razlikuje od plača malog Engleza jednake starosti. To otkriće sugerira da bebe u majčinoj utrobi prisluškuju glasove, posebno majčin, i na taj način pokupe njezin naglasak. Znanstvenici idu i korak dalje u svojim zaključcima, pa vjeruju da bebe plaču različitim regionalnim naglascima.

Novorođene bebe imaju jednostavan plač koji se naglo diže i onda pada, ali kako prolaze dani i tjedni, njihov plač postaje sofisticiraniji i varira u dubini i duljini. Vjeruje se da bebe slušaju majčin glas u zadnja tri mjeseca trudnoće i plačem imitiraju njihove uzorke govora.

'Znamo da je novorođenčad sposobna prepoznati majčin glas, njezin naglasak i zvuk još dok su u trbuhu. Programirani su da uče jezik i imitiraju. Dramatično saznanje ovog istraživanja nije to što su tek rođene bebe sposobne proizvoditi različite melodije plača, već to što više vole proizvoditi melodije koje su tipične za jezik koji su slušale u vrijeme dok su još bile fetusi, i to u zadnjem tromjesečju', rekla je dr. Kathleen Wermke s njemačkog sveučilišta u Wurzburgu.

Zanimljivo je i da njemačko istraživanje dovodi u pitanje dosadašnja gledišta o tome kako bebe uče govoriti. Većina lingvista vjeruje da se govor počinje razvijati oko trećeg mjeseca, kad bebe počinju gugutati i ispuštati razne zvukove. No dr. Wemke vjeruje da se prvi znaci govora mogu pronaći već u plaču novorođenih beba. 'Mi vjerujemo da razvoj jezika počinje s plačem', tvrdi ona.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti