Bebin smiješak djeluje na mamu kao droga

Bebin smiješak djeluje na mamu kao droga

Bebin smiješak djeluje na mamu kao droga
  • Objavljeno: Srijeda, 09.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su potvrdili ono što većina mama već jako dobro zna: kad žena vidi smiješak na svom potomku, aktiviraju se određeni dijelovi njenog mozga koji dovode do osjećaja sreće, piše Livescience.

- Za takve osjećaje postoji biološki razlog. Kontrast koji smo otkrili u dopaminergičnom sustavu mozga do kojeg dolazi kada majka gleda smiješak vlastitog i tuđeg djeteta to je dokazao ? tvrdi dr. Lane Strathearn iz Houstona koja je vodila istraživanje.

Priroda se brine za sve

- Bebin smiješak je snažan stimulans. Ovo što smo otkrili s biološke strane ima jako puno smisla. Naime, bebe su potpuno ovisne o svojim majkama. Vjerojatno je zbog toga priroda ugradila u majke sistem koji se brine o tome da se veza između bebe i mame ojača - smatraju znanstvenici.

Kada beba plače ili ima neutralan izraz lica, ne javlja se ista reakcija mozga kao dok se beba smije, pokazalo je istraživanje.

U sklopu studije znanstvenici su pratili 28 majki od posljednjeg tromjesečja njihove trudnoće. Radilo se o ženama koje ranije nisu imale djece. Nakon što su upoznali majke i saznali osnovne stvari o njihovom odnosu s roditeljima, prestali su sa istraživanjem.

Kemija osjećaja

Nastavili su nakon što su se bebe rodile i napunile šest mjeseci. Tada su kamerama snimili njihovu djecu u različitom raspoloženju. Kad su bebe napunile deset mjeseci, znanstvenici su majkama pokazivali videosnimke vlastite i tuđe djece i proučavali aktivnost mozga.

Kada su majke gledale svoje bebe sretne i nasmijane, povećala se aktivnost dopaminergičnog dijela mozga koji je zaslužen za užitak i nagrađivanje. Međutim, to područje mozga ostalo je pasivno ako su promatrale snimku svoje djece kako plaču ili imaju neutralan izraz lica.

Znanstvenici su fascinirani rezultatima svog istraživanja jer vjeruju kako su sada jedan korak bliže otkrivanju "kemije emocija", ali i kompleksnosti odnosa između majke i djeteta i njegove biološko-kemijske pozadine. Znanstvenici planiraju napraviti slično istraživanje kako bi otkrili kakav je odnos između oca i djeteta.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti