Cjepivo Rotarix registrirano u Hrvatskoj

Cjepivo Rotarix registrirano u Hrvatskoj

Cjepivo Rotarix registrirano u Hrvatskoj
  • Objavljeno: Srijeda, 09.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Cjepivo Rotarix za djecu najmlađe dobi, protiv rotavirusnih gastroenteritisa koje obilježavaju proljev i visoka temperatura, dobilo je krajem lipnja odobrenje Agencije za lijekova i medicinske proizvode za puštanje u promet u Hrvatskoj, priopćila je danas farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline (GSK).

Rotarix je prvo takvo cjepivo registrirano u Hrvatskoj, a u ljekarnama bi se, po očekivanjima, moglo naći na jesen nakon što prođe obvezna ispitivanja u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. Cijena cjepiva kretat će se između 350 i 400 kuna.

U GSK-u najavljuju da će zatražiti i uvrštavanje cjepiva u tzv. obvezni kalendar cijepljenja, s obzirom na učestalost rotavirusnih gastroenteritisa u djece.

Klinička ispitivanja u Europi, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, pokazala su da je Rotarix djelotvoran protiv pet najčešćih tipova rotavirusa (G1, G2, G3, G4 i G9), koji su odgovorni za više od 98 posto slučajeva rotavirusnog gastroenteritisa u Europi tijekom prve dvije godine djetetova života.

Cjepivo se primjenjuje u dvije doze najkasnije do šest mjeseci djetetova života, a može se davati istodobno s drugim cjepivima uobičajenim u dječjoj dobi.

Rotarix sadrži oslabljeni rotavirus - uzročnik infekcije u ljudi, a procjepljivanjem se osigurava zaštita od teških proljeva i dugotrajna djelotvornost koja smanjuje učestalost prijama u bolnicu zbog te bolesti.

Uporaba Rotarixa odobrena je u 101 državi, a u promet je pušten u ukupno 66 zemalja. U nekim je zemljama uključen u nacionalne programe procjepljivanja pučanstva.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti