Blagdani - umjerenost u jelu i piću!

Blagdani - umjerenost u jelu i piću!

Blagdani - umjerenost u jelu i piću!
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti
U blagdansko vrijeme, dokazano je, da zapravo jedeno i kad nismo gladni, jedemo gdje god dođemo, sve moramo probati, recepti munjevito kruže od "kuhače do kuhače", od "miksera do miksera" i naravno kolači, kolači, kolači..... A o purici s mlincima da i ne govorimo !!

Kušajući sva ta jela, i prilikom pripreme i u gostima, pretvorimo svaki naš dan, od ranog jutra, u nepregledan niz, kompoziciju u kojoj se izmjenjuju različita jela i pića, najčešće visokokalorijska - šećeri, masnoće, brašno.

Međutim, to ne možemo spriječiti i zaista bi bilo radikalno i "okrutno" savjetovati susprezanje od blagdanskih delicija, pribjegavanju nekoj od dijeta u danima kad je serviranje velikih količina hrane u domovima ali i svuda, normalna pojava.

Kako da si pomognemo, a da pri tom poštujemo blagdanski duh i za stolom ne izazivamo posebnu pozornost, ili najčešće primjedbe kao što su: kaj je tebi, sad si odlučila biti na dijeti, kaj si normalna!!!

Prepun blagdanski stol uvijek nam nudi nešto što možemo izabrati, kalorijski nas ne opterećuje, možemo si priuštiti, a da pri tom ostajemo svoji i ne narušavamo atmosferu. Naime, u pravilu svi otprilike znamo kalorijske vrijednosti pojedinih namirnica, ili jednostavnije znamo koja "hrana deblja a koja ne", i pridržavajući se tog pravila i načela, možemo odabrati i kombinirati namirnice i "zbrajati" kalorije, onako po tiho u sebi.

Odlučivši ipak, da je na prvom mjestu zdravlje, jer svi znamo posljedice prejedanja kao što su bolovi u želucu, osjećaj težine, loša probava, kiselina, nadimanje, tromost, osjećaj umora - umanjit ćemo moguću štetu pridržavajući se pravila Udruge UPPT, kao što su:

* - ne preskačite doručak, bez obzira što je taj dan kuhinja "u pogonu od jutra do sutra"; - čaša vode na tašte, lagani obrok po izboru (oko 9 sati) i riituali vaše jutarnje kave i čaja moraju ostati - na taj način smanjit ćete unos većih količina hrane tj. kalorija!

* - uvijek imajte pripremljeno voće i povrće - na dohvat ruke. Jabuka neka uvijek bude pripremljena. Banana u pripremi ukoliko planiramo ranojutarnje aktivnosti (trčanje na tržnicu, gužve u prodavaonicama i sl.!) . Obavezno u frižideru neko jelo od svježeg povrća (npr. salata) ili lagano kuhano povrće kao dodatak obroku! Pogledajte na web stranicama udruge u rubrici RECEPTI/Salate/Zimske salate!!

* - baš ovih dana ustrajte u tome da primjenjujete pravilo redovitih obroka, pogotovo ako to niste činili tijekom godine - doručak, ručak (najbolje bi bilo od 13-15 h), međuobrok (oko 17 h) i večera neka budu obavezni, uz kontrolu količina!!

* - koliko god je moguće, odlučite ne koristiti automobil, već pokušajte barem svaki dan prohodati dnevno cca 30 minuta - bilo uputiti se pješice na posao, ne koristi ti javni prijevoz za par stanica - a isto tako pri povratku kući!

* - Priuštite si omiljenu hranu ali samo 1-2 zalogaja (znamo da jedan kolač ima isti okus kao 3 ili 5). Odvojite si jedan trenutak, sjednite, opustite i usredotočite se na okus i miris prilikom žvakanja tog zalogaja. Ako već odlučimo probati neke kolače, neka to budu minimalne količine i to do podne ili najkasnije do 17 sati, jer tjelesnom aktivnošću potrošit ćemo dodatne kalorije koje smo uzeli u tim namirnicama Mala količina omiljene hrane omogućit će vam da se osjećate sretno, i da nemate osjećaj da se nečega lišavate!!

* - izbjegavajte visokokalorična, gazirana i zaslađena bezalkoholna pića, jer ona u prosjeku po čaši (2 dcl) sadrže od 100 kcal na više, a sastoje se od "praznih kalorija" koje nam neće dati energiju, već će otići u - potkožnu mast!

* - prilikom pripremanja namirnica uvijek dajte prednost zamjenama koje će umanjiti kalorijsku vrijednost namirnice, npr. kolači na bazi voća, kreme bez margarina, rogači umjesto čokolade, u smjese od oraha dodavati i zamjene radi smanjenja količina koje su kalorijske, u svemu smanjiti količine šećera, predjela rezati na manje ili vrlo tanke komadiće, sarme raditi manje, uz glavna jela servirati obavezno par vrsta salata, obavezno u frižideru imati neku voćnu salatu, pečenom mesu odstraniti kožicu, odvojiti masnoće, peći na vrlo malim količinama masti ili ulja, hranu servirati u manjim porcijama, više vrsta hrane na stolu itd.

* - povećati konzumaciju niskomasnih jogurta, kiselog mlijeka, sirutke jer te su namirnice bogate kalcijem, a ujedno potiču metabolizam i razgradnju masnoća, a povoljno djeluju na našu crijevnu floru
* - izbjegavajte jesti samo zato da jedete i što vam je hrana pri ruci. Kušanje hrane neka bude u minimalnim količinama. Zadužite ukućane da Vam u takvim prilikama budu pomoć!!!

* - pijte tekućinu, u rano jutro mlaku vodu sa žličicom meda i malo limuna, a tijekom dana običnu vodu, ili neki čaj po vašem ukusu!!

* - u organizaciju pripreme blagdanskih jela, uključite koliko možete sve članove obitelji, nađite vremena da zajednički otiđete i popijete kavu negdje izvan doma, prošećite se - i lakše ćete podnijeti i obavljati sve ostale obaveze, jer nagomilane frustracije, žurba i stres bit će manje - a time i manja želja i potreba za hranom.

* - također za svoje najmilije i prijatelje, uz pomoć ukućana, sami pripremite božićne darove (npr. košarice sa začinima, čajevima, namirnicama za koje znate da ih koriste vaši prijatelji itd.)! Razveselit ćete sebe i one koje darujete!!

Kako uštedjeti kalorije

Uvijek je moguće da smanjenjem određenih porcija "uštedite" određen broj kalorija, koje vas neće opteretiti, a vašu težinu održavati. Ne treba veliko znanje iz matematike pa da izračunate da unosivši dnevno višak od 500 do 700 kcal za deset dana nagomila cca 5000 -7000 kcal što je ekvivalent od 1 kg !! I tako iz tjedna u tjedan - i eto 3 - 5 kg !! (vidi Web stranice udruge: SAVJETI/Prehrana/ Ušteda kalorija).

Kako se obuzdati!!

Oduzimanjem "samo" 200 kalorija dnevno iz našeg jelovnika, spriječit ćemo mogućnost dodatnih kilograma. To je najmanje što možemo učiniti, pa stoga evo nekoliko primjera koja hrana i količine nam mogu "uštedjeti 200 kcal":
- 25 grama putra ili margarina;
- 80 grama kruha;
- 2 velike žlice francuske salate;
- 50 grama pomfrita;
- 225 grama pečenog krumpira;
- 3 kocke biskvitnog kolača (bez krema);
- 3 čokoladna bombona (npr. bajadera);
- 3 velike žlice pudinga (potpuno nepotrebni obrok!!);

Namirnice na koje posebno morate paziti su:

- kremšnita od 130 grama (jedna velika)= 400 kcal;
- krafna obična od 100 grama = 430 kcal;
- čokoladna rolada (1 šnita od cca 1 cm) = 600 kcal;
- čokoladna torta (1 šnita od cca 1 cm) = 600 - 700kcal (ovisno o dodacima);
- torta s orasima (1 šnita od cca 1 cm) = 600 - 800 kcal (ovisno o ostalim dodacima);

Pažljivo sa mesom, jer na 100 grama stanje je sljedeće:

- teletina = 270 kcal;
- svinjetina = 600 kcal;
- janjetina = 380 kcal;
- pršut = 450 kcal;
- sir = 300 - 450 kcal;
- čvarci = 750 kcal;
- slanina = 780 kcal;

Zaključak:
Upravo zato, u ovom mjesecu, mjesecu odluka, ništa ne smijemo odlučivati naprečac. Jer, ako smo cijele godine imale nikoliko kilograma previše, imat ćemo ih i par dana prije Božića i ista slika bit će u ogledalu!!
Zato, trebamo si realno priznati i zaključiti da smo "tu gdje jesmo", što se težine tiče, ali da nikako ne odemo još u veću krajnost. Zato, uza sve zamke koje nam nude blagdani, naša mudrost je u odluci da budemo umjereni u svemu - a osobito u jelu i piću!!

Pokušajmo otkriti tajnu svršenih božićnih blagdana uz mirise cimeta, klinčića, lavande i bora, poklanjajući pažnju svojim najmilijima, prijateljima, djeci - okitimo bor, ali i svoje srce !!!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti