Fizička aktivnost protiv bolova

Fizička aktivnost protiv bolova

Fizička aktivnost protiv bolova
  • Objavljeno: Petak, 26.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti
Fizička aktivnost može smanjiti bolove u budućnosti.

Velika studija provedena u Norveškoj pokazuje da je tjelovježba povezana s nižom učestalosti kroničnih muskuloskeletalnih simptoma više od deset godina kasnije, objavljeno je na Reuters Health.

Dr. Helene Sultvedt s Norwegian University of Science and Technology, Trondheim i njeni kolege su promatrali povezanost između fizičke inaktivnosti i razvoja kroničnih muskuloskeletalnih simptoma. Rezultati su objavljeni on line u časopisu «BMC Musculosceletal Disorders».

Tim je ocijenio rezultate dvije javnozdravstvene studije u kojima je 39,520 sudinika odgovaralo na pitanja glede njihove fizičke aktivnosti u razdoblju između 1984. i 1986. godine i potom na pitanja o kroničnim muskuloskeletalnim simptomima 11 godina klasnije u razdoblju od 1995. i 1997. godine.

Kronične muskuloskeletalne smetnje su bile definirane kao simptomi mišićno-koštanog sustava koji su trajali 3 mjeseca ili duže unutar godinu dana prije ispunjavanja upitnika. Kronični prošireni muskuloskeletalni simptomi su bili definirani kao bol u trupu, ispod ili iznad struka, u trajanju od 15 dana ili duže u prethodnom mjesecu.

U drugom upitniku, pronašli su da je 51% sudinika imalo kronične muskuloskeletalne simptome i 5.9 ih je opisalo kronične proširene smetnje.

Sudionici koji su vježbali kada je studija započela, su imali 9% manje šanse da imaju kronične muskuloskeletalne smetnje u usporedbi sa inaktivnim pojedincima. Oni koji su vježbali 3 ili više puta tjedno su imali 28% manje šanse da će imati kronične proširene muskuloskeletalne simptome.

«U trenutnoj studiji, fizička aktivnost sudionika je bazirana samo na vježbanju u slobodno vrijeme,» upozorili su istraživači, naglašavajući da «bi utjecaj fizičkog rada u sklopu zanimanja sa fizičkim naporom moglo doprinjeti rezultatima.»

Ovi rezultati bi mogli pomoći u razumijevanju procesa koji vodi ka smetnjama vezanim uz koštano-mišićni sustav, naglasili su istraživači. «Buduće studije bi trebale rasčistititi da li su kronične muskuloskeletalne smetnje uzrok ili posljedica inaktivnosti.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti