Riba smanjuje rizik od nastanka srčanog udara!

Riba smanjuje rizik od nastanka srčanog udara!

Riba smanjuje rizik od nastanka srčanog udara!
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine, otkriva da redovitom konzumacijom ribe možete smanjiti rizik od nastanka srčanog udara.

Naše istraživanje otkriva da adekvatnim unosom omega 3 masnih kiselina možete poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjiti rizik od nastanka srčanog udara, izjavio je voditelj istraživanja dr. Dariush Mozaffarian.

Znanstvenici su proučavali rezultate 19 istraživanja iz 16 zemalja u kojima je sudjelovalo gotovo 46.000 osoba. Njih otprilike 8.000 je doživjelo srčani udar, od kojih je 2.781 osoba umrla.

Pripremite smoothieje za bolju cirkulaciju krvi i zdravije srce!

Rezultati su pokazali da su sudionici, koji su redovito jeli masnu ribu, imali manji rizik od nastanka srčanog udara. Također, sudionici koji su doživjeli srčani udar su u prosjeku jeli puno manje ribe općenito, u odnosu na sudionike koji nisu doživjeli srčani udar.

Masna riba, kao što su losos, sardine, tuna, haringa, pastrva i inćuni, je jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina. Postoje i drugi biljni izvori omega 3 masnih kiselina. To su orasi, lanene sjemenke i sjemenke konoplje.

No, dosadašnja istraživanja su pokazala da su omega 3 masne kiseline iz masne ribe pogodnije za zdravlje, u odnosu na omega 3 masne kiseline iz namirnica biljnog porijekla.

Saznajte koja hrana štiti od srčanog udara!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti