Brza klopa i debljina

Brza klopa i debljina

Brza klopa i debljina
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brzo jedenje do sitosti utrostručuje rizik od prekomjerne težine.

Dostupnost jeftine hrane i veće porcije mjenjaju prehrambene navike, objavljeno je na HealthDay. Pojedinci koji jedu brzo i to dok se ne zasite imaju tri puta veće šanse da će biti predebeli u usporedbi s drugima, prema rezultatima japanske studije.

Za ovo istraživanje, 1.122 muškarca i 2.165 žena, u dobi od 30 do 69 godina, su ispunili upitnik o svojim prehrambenim navikama, koji je otkrio da 50.9% muškaraca i 58.4% žena jede dok se ne zasite i 45.6% muškaraca i 36% žena izjavilo da jedu brzo.

Oni koji su rekli da jedu brzo i to dok se ne zasite su imali viši indeks tjelesne mase (BMI; Body Mass Index) i ukupan unos kalorija i imali su tri puta veće izglede da budu debeli u usporedbi s onima koji nisu jeli dok se ne zasite i nisu jeli brzo.

Studija, koja je objavljena online 22.listopada u časopisu ?British Medical Journal?, pokazuje da brzo jedenje i to do sitosti ima ?supra-aditivni učinak na pretilost?, zaključio je profesor Hiroyasu Iso, s Osaka University i njegovi kolege.

Sve do nedavno, većina odraslih osoba nije imala mogućnost konzumiranja dovoljno energije da bi skladištili masno tkivo, prema osnovnim informacijama u studiji. Ali prehrambene navike su se promijenile s povećanjem pristupačnosti jeftine hrane u većim porcijama, brze hrane, uz to sve manje obitelji jedu skupa i jedu odmaknute pažnje (kao što je gledanje televizije).

Rezultati studije opisuju kako trenutni obrasci prehrane u mnogim nacijama mogu imati ulogu u epidemiji debljije, napisala je u pridruženom članku Elizabeth Denney-Wilson, s University of New South Wales, i Karen Campbell s Deakin University, Australia.

One su izjavile da bi doktori trebali raditi s roditeljima u uvođenju zdravih prehrambenih navika u djece, kao što su sporije jedenje, serviranje odgovarajuće veličine porcija i objedovanje kao obitelj u okolini bez ometanja izvana.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti