Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dijabetes oštećuje mozak već nakon 2 godine

Dijabetes oštećuje mozak već nakon 2 godine

Dijabetes oštećuje mozak već nakon 2 godine
  • Objavljeno: Petak, 10.07.2015.
  • Broj pregleda: 329
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2, već nakon 2 godine imaju poremećenu cirkulaciju krvi na području mozga, što uzrokuje  kognitivne poteškoće i poremećaje.

"Prethodna istraživanja su pokazala da dijabetes narušava zdravlje i funkcioniranje mozga, ali je ovo prvo istraživanje koje pokazuje da se prve posljedice počinju primjećivati već nakon 2 godine", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Vera Novak.

U istraživanju je sudjelovalo 40 osoba prosječne dobi od 66 godina. Njih 19 je patilo od dijabetesa tipa 2, a preostalih 21 nije imalo nikakvih problema s razinom šećera u krvi. Znanstvenici su testirali zdravlje svakog sudionika na početku samog istraživanja i 2 godine kasnije.

Rendgenske snimke mozga su pokazale da osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2, imaju poremećenu cirkulaciju krvi na području cjelokupnog organizma, uključujući i mozak. Naime, krvne žile na području mozga su bile proširene, razina šećera u krvi je bila povišena, a kronična upala na području mozga je bila visoka.

Kada su sudionici ispunjavali testove kognitivnih sposobnosti, rezultati dijabetičara su bili za 12% lošiji, u odnosu na osobe koje na pate od dijabetesa. Sposobnost tijela da regulira cirkulaciju krvi je kod dijabetičara nakon 2 godine bila značajno narušena.

Prethodno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da je mozak dijabetičara u prosjeku za 5 godina stariji po pitanju kognitivnih funkcija, u odnosu na njihove vršnjake koji ne pate od dijabetesa.

Znanstvenici ističu da je potrebno provesti istraživanje na većem broju sudionika i na dulje vremensko razdoblje kako bi bolje razumjeli na koji način dijabetes tipa 2 utječe na cirkulaciju krvi na području mozga.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti