Dijabetes oštećuje mozak već nakon 2 godine

Dijabetes oštećuje mozak već nakon 2 godine

Dijabetes oštećuje mozak već nakon 2 godine
  • Objavljeno: Petak, 10.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2, već nakon 2 godine imaju poremećenu cirkulaciju krvi na području mozga, što uzrokuje  kognitivne poteškoće i poremećaje.

"Prethodna istraživanja su pokazala da dijabetes narušava zdravlje i funkcioniranje mozga, ali je ovo prvo istraživanje koje pokazuje da se prve posljedice počinju primjećivati već nakon 2 godine", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Vera Novak.

U istraživanju je sudjelovalo 40 osoba prosječne dobi od 66 godina. Njih 19 je patilo od dijabetesa tipa 2, a preostalih 21 nije imalo nikakvih problema s razinom šećera u krvi. Znanstvenici su testirali zdravlje svakog sudionika na početku samog istraživanja i 2 godine kasnije.

Rendgenske snimke mozga su pokazale da osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2, imaju poremećenu cirkulaciju krvi na području cjelokupnog organizma, uključujući i mozak. Naime, krvne žile na području mozga su bile proširene, razina šećera u krvi je bila povišena, a kronična upala na području mozga je bila visoka.

Kada su sudionici ispunjavali testove kognitivnih sposobnosti, rezultati dijabetičara su bili za 12% lošiji, u odnosu na osobe koje na pate od dijabetesa. Sposobnost tijela da regulira cirkulaciju krvi je kod dijabetičara nakon 2 godine bila značajno narušena.

Prethodno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da je mozak dijabetičara u prosjeku za 5 godina stariji po pitanju kognitivnih funkcija, u odnosu na njihove vršnjake koji ne pate od dijabetesa.

Znanstvenici ističu da je potrebno provesti istraživanje na većem broju sudionika i na dulje vremensko razdoblje kako bi bolje razumjeli na koji način dijabetes tipa 2 utječe na cirkulaciju krvi na području mozga.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti