Zašto ne smijete dijeliti četkicu za zube s partnerom

Zašto ne smijete dijeliti četkicu za zube s partnerom

Zašto ne smijete dijeliti četkicu za zube s partnerom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Možda vam se nekada dogodilo da ste slučajno zamijenili partnerovu četkicu sa svojom ili ste svoju zaboravili ponijeti na neko zajedničko putovanje pa se bez razmišljanja poslužili njegovom. Stručnjaci kažu kako se ne radi o bezazlenoj stvari te bi ovaj čin mogao ozbiljno naštetiti vašem oralnom zdravlju.

Prema stomatologu Khaledu Kasemu, mogli biste izložiti svoje zube i desni nizu posljedica ako samo jednom dijelite četkicu za zube, pogotovo ako vaš partner nije tako temeljit u pranju kao vi. Mješavina bakterija u vašim ustima "jedinstvena" je za vas, tako da miješanje s tuđim bakterijama korištenjem četkice za zube nije dobra ideja jer svoja usta izlažete novim bakterijama koje možda neće dobro reagirati s vašim postojećim.

Kako prenosi Mirror, do 700 različitih vrsta bakterija može živjeti u našim ustima u bilo kojem trenutku i dok je većina dobra, postoji nekoliko koje bi vam mogle ozbiljno naštetiti. One najštetnije i istovremeno povezane s karijesom i bolestima desni su streptococcus mutans, porphyromonas gingivalis i treponema denticola, za koje je utvrđeno da žive na četkicama za zube.

A rizici ne prestaju samo tu, jer dr. Kasem kaže da biste čak mogli istrljati plijesan u zube ako dijelite četkicu, a pogotovo ako je koristite odmah nakon svog partnera. Liječnik kaže da, ako stvarno nemate drugog izbora, prvo pričekajte da se četkica za zube vašeg partnera osuši, jer ako je predugo držite mokrom, to će omogućiti razvoj više bakterija. Ako četkicu za zube dijelite s nekim s kim se već ljubite, pazite da to ne postane uobičajena navika i provjerite je li četkica suha prije nego što je upotrijebite.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti