Ciklosporin za suhe oči

Ciklosporin za suhe oči

Ciklosporin za suhe oči
  • Objavljeno: Utorak, 09.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Lokalna primjena lijeka koji djeluje imuno-supresivno naziva ciklosporin učinkovito olakšava smetnje suhih očiju kod pacijenata s blagom, umjerenom ili izraženom bolešću, izvjestili su istraživači u medicinskom časopisu Archives of Ophtalmology.

Bolest suhih očiju je stanje u kojem suze, koje normalno ispiru oči, ne uspijevaju obaviti svoju zadaću što potencijalno vodi oštećenju rožnice i problemima s vidom. Ljudi koji nose kontaktne leće često pate od toga stanja te oni koji su bili podvrgnuti nekim od zahvata za korekciju vida. Žene koje prolaze kroz menopauzu također mogu razviti sindrom suhog oka.

Dr. Henry D. Perry s Ophtalmic Consultants of Long Island, New York i njegovi kolege procijenili su učinke ciklosporinskih kapi u 158 pacijenata s blagom, umjerenom ili teškom bolesti suhih očiju na koju nije djelovala terapija s umjetnim suzama.

S terapijom ciklosporinom, simptomi suhih očiju popravili su se u 80% pacijenata s blagom bolesti, 70% pacijenata s umjerenom bolesti i 63% pacijenata s teškom bolesti, izvjestili su istraživači. 22% pacijenata nije pokazalo nikakve promjene u simptomima i manje od 7% je imalo pogoršanje simptoma. Izvještaj o studiji je objavljen na stranicama Reuters Healtha.

Iznenađujuće, izjavili su istraživači, najizraženija simptomatska dobrobit bila je kod skupine pacijenata s blagim simptomima. To upućuje da rano liječenje suhih očiju može postići najbolje rezultate, zaključili su na kraju.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti