Čitajte sastav proizvoda

Čitajte sastav proizvoda

Čitajte sastav proizvoda
  • Objavljeno: Srijeda, 19.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljudi, naročito žene, koji čitaju sastav proizvoda tijekom kupovine, su mršaviji, tvrde španjolski znanstvenici.

Stručnjaci su proučavali navike kod više od 25.000 ljudi, uključujući prehrambene navike i kupovanje namirnica. Među podacima su se našli i oni o čitanju sastava proizvoda na namirnicama. Na etiketama ćete pronaći koliko kalorija, masti, proteina, šećera, vlakana i natrija namirnica sadrži, kao i prisutnost minerala i viramina.

Znanstvenici su uočili vidljivu razliku među ljudima koji čitaju sastav proizvoda i onih koji nemaju tu naviku. Također su ustanovili da pušači obraćaju jako malo pažnje na sastav proizvoda, a glavni razlozi su sveukupno lošije životne navike.

Ljudi koji žive u gradovima i oni koji su srednjoškolski ili fakultetski obrazovani u prosjeku veću pažnju posvećuju etiketama na namirnicama. Također je zanimljivo da je čak 74% žena izdvojilo vrijeme za čitanje sastava, u usporedbi s tek 58% muškaraca.

"U prosjeku, žene koje čitaju sastav namirnica imaju manji indeks tjelesne mase, što je važno u prevenciji pretilosti", izjavila je za časopis Agricultural Economics voditeljica istraživanja prof. Maria Loureiro.

Čitanje sastava proizvoda igra važnu ulogu u održavanju zdravih prehrambenih navika, a ne oduzima previše vremena. Također, nakon nekog vremena ćete zapamtiti koje namirnice su zdravije, a koje ne, pa će vaša kupovina postajati sve brža, ali i zdravija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti