Dodavanje mlijeka u čaj nije zdravo

Dodavanje mlijeka u čaj nije zdravo

Dodavanje mlijeka u čaj nije zdravo
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Odmah nakon vode, čaj je najpopularnije i najkonzumiranije piće na svijetu. Šalica puna antioksidansa, vitamina i drugih ljekovitih spojeva je postala prvi izbor kod ublažavanja raznih tegoba.

U mnogim dijelovima svijeta je običaj posluživati čaj s mlijekom, a neki ljudi to rade bez obzira na običaj, već zato što to vole. Ipak, znanstvenici su ustanovili da dodavanje mlijeka u čaj može uništiti neka ljekovita svojstva čaja.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu The European Heart Journal, pokazuju da mlijeko značajno smanjuje ljekovitost čaja.

Znanstvenicima pravi razlog još uvijek nije poznat, ali vjeruju da proteini u mlijeku neutraliziraju antioksidanse. Također su testirali i sojino mlijeko, kako bi se uvjerili da su proteini ti koji uništavaju antioksidanse. Učinak je bio isti, proteini iz sojinog mlijeka su također uništili antioksidanse čaja.

Čaj je najbolje piti bez ikakvih dodataka, šećera ili mlijeka. Možete dodati malo limunovog soka ili meda ako želite zasladiti taj čudotvorni napitak.

Mlijeko samo po sebi je zdravo, isto kao i čaj. Međutim, kada se spoje, dobit ćete ništa više od toplog napitka, i to bez značajnih ljekovitih svojstava. 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti