Čitanjem knjiga protiv demencije?

Čitanjem knjiga protiv demencije?

Čitanjem knjiga protiv demencije?
  • Objavljeno: Subota, 06.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe, koje čitaju ili pišu knjige, imaju manji rizik od nastanka demencije, a kognitivne testove rješavaju za čak 32% bolje, u odnosu na vršnjake.

Rezultati istraživanja, objavljenog u časopisu Neurology, pokazuju da su aktivnosti koje stimuliraju mozak naročito učinkovite za osobe starije dobi, ali se također preporučuju i ostalima.

"Aktivnosti koje stimuliraju mozak mogu pomoći u postizanju boljih kognitivnih sposobnosti", izjavio je voditelj istraživanja prof. Robert S. Wilson.

U istraživanju, koje je trajalo 6 godina, su sudjelovale 294 osobe treće životne dobi. Na početku istraživanja su ispunjavale anketu koja je sadržavala pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući prehrambene navike, navike vježbanja, pitanja o socijalizaciji i hobijima. Svakih godinu dana su rješavale test kognitivnih sposobnosti.

Rezultati su pokazali da su osobe, koje su redovito sudjelovale u aktivnostima koje stimuliraju mozak, naročito one koje su svakodnevno čitale, postizale za čak 32% bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti.

Na žalost, osobe treće dobi je ponekad teško inspirirati za aktivnosti koje stimuliraju mozak. Tako, primjerice, veliki broj osoba nisu ljubitelj čitanja, ali to ni nije jedina aktivnost koja stimulira mozak.

Važno je da niste pod stresom dok radite aktivnosti koje trebaju stimulirati mozak jer učinak može biti potpuno suprotan, ističu znanstvenici.

Kako biste svoj mozak održali mladim, pronađite aktivnosti koje vam odgovaraju i u kojima uživate, bilo da je to čitanje, pisanje, slaganje puzzli ili pak šah.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti