Cjepiva za gripu nastajat će u jednom danu!

Cjepiva za gripu nastajat će u jednom danu!

Cjepiva za gripu nastajat će u jednom danu!
  • Objavljeno: Utorak, 25.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dr. Craig Venter, koji je ovih dana osvojio naslovnice svih svjetskih medija zahvaljujući otkriću koje već sada mnogi uspoređuju s cijepanjem atoma, dao je zanimljiv intervju Financial Timesu koji ga donosi pod naslovom 'Neka bude život' Podsjetimo, Venter i njegov tim su u dugogodišnjem eksperimentu, koji je dosad stajao oko 40 milijuna dolara, konstruirali sintetski genom po uzoru na 'genetski softver' jedne bakterije te ga ubacili u stanicu domaćina. Mikrob koji je nastao u procesu poprimio je izgled i, što je još važnije, 'ponašanje' koje odaje da njime upravlja njegova sintetska DNA.

'Venterovo postignuće, prema svemu sudeći, pobija argument da nastajanje života zahtijeva neku posebnu silu ili snagu', rekao je u razgovoru za FT Arthur Caplan, profesor bioetike na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

No stvaranje sintetskog genoma ima i svoju itekako praktičnu stranu. Venterov rad, ali i cijelo polje sintetske biologije, u budućnosti bi mogli stubokom promijeniti ljudski život. Sintetski organizmi vjerojatno će se koristiti za stvaranje novih vrsta goriva i cjepiva, a sve to ne bi bilo moguće bez postignuća u genetskoj manipulaciji u posljednjih 30 godina, piše list.

Takva bi se tehnologija, naravno, mogla iskoristiti i u štetne svrhe, a Venter to prvi priznaje.

'Takozvane tehnologije s dvostrukom upotrebom zahtijevaju stručnu raspravu i kontrolu načina na koje se koriste, kako u SAD-u, tako i u svijetu', smatra Venter, koji odbacuje sve prigovore prema kojima se 'igra Boga'.

'Ta se fraza pojavi ama baš svaki put kada dođe do većeg medicinskog ili znanstvenog otkrića povezanog s biologijom', pojašnjava Venter.

Prva konkretna primjena sintetskih genoma mogla bi biti u brzom razvoju novih cjepiva za razne vrste gripe. Nacionalni institut za zdravlje američke vlade financira jedan od Venterovih projekata usmjeren proizvodnji sintetskih komponenti za širok raspon virusa gripe koji bi se potom mogli kombinirati u novim cjepivima za nove vrste gripe.

'Da smo lani imali ovu tehnologiju, za proizvodnju cjepiva za svinjsku gripu trebalo bi nam oko jedan dan', poentira Venter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti