U Hrvatsku stiglo novo cjepivo koje štiti i od omikrona: što trebate znati

U Hrvatsku stiglo novo cjepivo koje štiti i od omikrona: što trebate znati

U Hrvatsku stiglo novo cjepivo koje štiti i od omikrona: što trebate znati
  • Objavljeno: Srijeda, 07.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U Hrvatsku je stiglo 187000 doza Pfizerovog cjepiva, a sutra bi trebalo stići 57.000 doza Moderninog cjepiva. Epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović izjavila je da će cijepljenje početi 12. rujna. Cjepiva stižu nakon što su dobila odobrenje Europske agencije za lijekove i Europske komisije.

„Radi se o cjepivu koje u sebi sadrži glasničku RNA koja će u tijelu potaknuti stvaranje proteina šiljka za originalni Wuhanski soj, ali i za podvarijantu BA.1 omikron soja“, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za HRT.

„Istraživanja za to cjepivo napravljena su samo u smislu docjepne doze i ona su kao takva registrirana. Cijepiti se mogu svi građani koji nisu primili drugu i treću dozu. Preporučujemo cijepljenje svima koji su stariji od 60 godina, svima koji imaju kronične bolesti. Drugom dozom mogu se cijepiti svi koji to žele“, kazala je.

Nova cjepiva su bivalentna. Polovica mRNA kodova za protein šiljaka virusa predaka koji se pojavio u Wuhanu u Kini krajem 2019., druga polovica kodova za protein šiljaka u BA.1 ili onaj u BA.4 i BA.5, koji imaju identične šiljke. Budući da sadrže manju dozu mRNA, cjepivo se treba koristiti samo kao booster, a ne kod ljudi koji nikada nisu cijepljeni.

Na sastanku savjetodavnog odbora FDA-e za cjepiva u lipnju, Pfizer-BioNTech i Moderna su predstavili podatke koji pokazuju da je cjepivo imalo nuspojave slične onima izvornih cjepiva, uključujući bol na mjestu ubrizgavanja i umor, i izazvale snažne odgovore na antitijela na izvorni soj i Omicron BA.1, piše Science.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti