HZJZ izdao preporuke za cijepljenje četvrtom dozom protiv COVID-19

HZJZ izdao preporuke za cijepljenje četvrtom dozom protiv COVID-19

HZJZ izdao preporuke za cijepljenje četvrtom dozom protiv COVID-19
  • Objavljeno: Utorak, 23.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke za drugo docjepljivanje protiv koronavirusa, odnosno za četvrtu dozu.

Prema ranijim uputama docjepljivanje se savjetovalo osobama starijim od 80 i starijima od 65 koji su korisnici kolektivnog smještaja (dom za starije i nemoćne osobe).

U novoj verziji preporuka navodi se da je drugo docjepljivanje preporučljivo osobama starijim od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. Preporučuje im se mRNA cjepivo (Comirnaty) Moderna ili (Spikevax) Pfizer.

Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti Covid-19, a koje su primarno cijepljene i docjepljenje Janssen cjepivom. U svrhu drugog docjepljivanja preporučuje se primijeniti mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax), piše HZJZ te navodi kako se osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje ne preporučuju odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog/varijantnog cjepiva jer nije poznato kada će adaptirano/varijantno cjepivo biti dostupno te da u ovom trenutku nema čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva.

I druge se osobe mogu docijepiti drugi, odnosno četvrti put (nije zabranjeno), osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti Covid-19 ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti