Cjepivo Gardasil povezano s Guillain-Barreovim sindromom?

Cjepivo Gardasil povezano s Guillain-Barreovim sindromom?

Cjepivo Gardasil povezano s Guillain-Barreovim sindromom?
  • Objavljeno: Petak, 08.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...ali vrlo ozbiljnog poremećaja živčanog sustava. Kako piše internetski portal Cybermed, ovaj ozbiljan poremećaj može se dogoditi u prvih nekoliko tjedana nakon primanja prve doze cjepiva.

Kako kaže dr. Nizar Souayah sa sveučilišta za medicinu i stomatologiju u New Jerseyju, ukupno gledajući, cjepivo ne povećava vjerojatnost pojave Guillain-Barreova sindroma (GBS), poremećaja perifernog živčanog sustava, ali postoji jasan dokaz, tvrdi dr. Souayah, o povećanoj incidenciji Guillain-Barreova sindroma u prvih šest tjedana, a pogotovo u prva dva tjedna nakon primanja cjepiva.

Na sreću, doznajemo, rizik je ipak jako nizak. Podaci govore da oboli 26 na 10 milijuna žena u prva dva tjedna i 30 na 10 milijuna u prvih šest tjedana nakon cijepljenja. Preneseno u opću populaciju, to bi značilo vjerojatnost od pet na 10 milijuna žena koje su primile cjepivo, kažu istraživači.

No, glasnogovornik Mercka, tvrtke koja proizvodi Gardasil, kazao je inozemnim medijima da se iz podataka još uvijek ne može uspostaviti veza između njihova cjepiva i bolesti poput Guillan-Barreova sindroma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti