Na Svjetski dan borbe protiv raka upozorenje da rak ne čeka kraj pandemije: Hrvatska je među najgorima u svijetu

Na Svjetski dan borbe protiv raka upozorenje da rak ne čeka kraj pandemije: Hrvatska je među najgorima u svijetu

Na Svjetski dan borbe protiv raka upozorenje da rak ne čeka kraj pandemije: Hrvatska je među najgorima u svijetu
  • Objavljeno: Petak, 04.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u cijeloj Europskoj uniji pa tako i u Hrvatskoj, a 4. veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka s ciljem podizanja svijesti o prevenciji malignih bolesti. Svaki treći građanin Republike Hrvatske u nekom će trenutku oboljeti od raka, govori poražavajuća činjenica navedena na stranicama platforme Onkologija.hr. Upravo je Hrvatska među najlošijima u Europi i svijetu prema smrtnosti od zloćudnih bolesti. Konkretni podaci govore da se u usporedbi s drugim zemljama Europske unije nalazimo na 5. mjestu, dok se na svjetskoj ljestvici nalazimo na 6. mjestu.

Rak vrata maternice ne bi trebao postojati, a više od pola Hrvatica ne obavlja test koji ga otkriva!

Prema procjenama, u Hrvatskoj živi oko 170 000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka te je to najčešći uzrok smrtnosti. U Hrvatskoj je 2018. godine 27% svih smrti bilo uzrokovano upravo rakom te je ova bolest odgovorna za 50% smrtnih slučajeva kod žena i 35% kod muškaraca, navodi se na stranicama platforme Onkologija.hr.

Hrvatska je iznad europskog prosjeka po smrtnosti od raka

Temeljem izračuna European Cancer Information System, u Hrvatskoj svaki dan od raka umre 39 osoba. Prema istom izvoru, na dan 15. prosinca 2020. godine od raka je umrlo 15.637 osoba, što je 20% više od europskog prosjeka. Na taj isti dan Hrvatski sabor je usvojio Nacionalni strateški okvir protiv raka. Kako bi se ova crna statistika promijenila, pokrenuta je javnozdravstvena kampanja Vrijeme je, čiji je cilj okupiti najvažnije dionike zdravstvenog sustava i potaknuti provedbu Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka.

Smanjite rizik od raka: Koju hranu jesti više, a što izbjegavati?

Implementacijom navedenog dokumenta želi se osigurati dostupnost kvalitetne onkološke skrbi svim građanima RH, praćenje ishoda liječenja, akreditacija centara izvrsnosti, razvijanje potrebnih ljudskih resursa i nacionalna onkološka baza kliničkih podataka te u konačnici smanjenje incidencije malignih bolesti i smrtnosti koju one izazivaju, kao i smanjenje bremena koji rak nameće cijelom društvu.

Preventivni pregledi u doba pandemije

Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka, dr. med. Neda Ferenčić Vrban otkrila nam je da se u Hrvatskoj bilježi porast slučajeva raka dojke kod žena, dok kod muškaraca se najveći porast bilježi kod raka prostate. Ističe da su novotvorine 2020. godine bile druge po redu skupine bolesti vodećih uzroka smrti te da najveću smrtnost imaju rak dušnika i pluća, rak debelog crijeva, rak prostate kod muškaraca i rak dojke kod žena te spadaju u 10 vodeći uzroka smrti.

dr. med. Neda Ferenčić Vrban

''Unatoč pandemiji imamo aktivan Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i pluća. Svakako bi ponovo aktivno trebao zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, a za muškarce rano otkrivanje raka prostate s obzirom na brojke novooboljelih'', objašnjava naša sugovornica.

Ipak, ukazuje na činjenicu da je pandemija ostavila traga što se tiče odaziva na preventivne preglede. ''Bolnički kapaciteti znaju biti potpuno pretvoreni u COVID odjele, tu je zatim strah ljudi od bliskog kontakta i zaraze COVID-19. Stoga, važnost javnozdravstvenih akcija je bila i bit će neprocjenjiva s obzirom na stanku u obavljanju redovitih preventivnih pregleda'', govori liječnica.

Više od milijun slučajeva raka u Europi moglo bi ostati nedijagnosticirano zbog pandemije COVID-19, navodi se na stranicama European Cancer Organisation. Zbog toga je ova organizacija u listopadu prošle godine pokrenula kampanju Time to Act pod sloganom ''Ne dopustite da Vas COVID-19 spriječi u borbi protiv raka!''. Cilj kampanje je poticanje građana da daju svoj osobni doprinos borbi protiv raka, odnosno da obrate pozornost na rane znakove raka, kao što su krvarenje prilikom obavljanja nužde, kvržica na dojci, poteškoće pri gutanju, neobjašnjivo mršavljenje i slično te da se u slučaju pojave simptoma odmah obrate svome liječniku. Redoviti odlazak na preventivne preglede može povećati vjerojatnost rane dijagnoze raka, odnosno u vrijeme kada se ova bolest može učinkovito liječiti.

Na pitanje kakav trend općenito vlada u Hrvatskoj vezano uz rak i važnost preventivnih pregleda, doktorica upozorava da trendovi nisu pohvalni. ''Rekla bih da imamo stagnaciju i pad odlaska na redovite preventivne preglede, teško je zdravom čovjeku govoriti o bolesti i razvoju njihovih posljedica, čovjek tek kad izgubi ono najdragocjenije što ima, a to je zdravlje počinje promišljati o mogućnostima prevencije, vratili bi se u vrijeme kada su to mogli učiniti a nisu. Razvoj zloćudne bolesti ne utječe samo na pojedinca, već na obitelj i zajednicu'', zaključuje naša sugovornica.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije