Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

9 prirodnih načina za ublažavanje djetetove prehlade

9 prirodnih načina za ublažavanje djetetove prehlade

9 prirodnih načina za ublažavanje djetetove prehlade
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Broj pregleda: 723
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vaše dijete kašlje, kiše i ima temperaturu. Nekada je to bilo jednostavno jer je postojalo samo nekoliko sirupa protiv kašlja. Ali sada se farmaceutske kompanije i liječnici slažu da ne biste trebali bezreceptne lijekove davati djeci mlađoj od 4 godine. 

Vaš pedijatar može preporučiti nešto za smanjenje groznice. Ali što je s drugim simptomima? Pokušajte s ovim prirodnim lijekovima:

   1. Odmaranje

Potičite dijete da puno spava. Neka se dijete odmarala u krevetu ili na kauču uz igre, čitanje, bojanje, TV ili video.

   2. Tekućina

Neka dijete pije puno tekućine bez kofeina. Dodajte limun u vruću vodu ili biljne čajeve. Med je nesiguran za novorođenčad, ali možete dati pola žličice djeci u dobi od 2 do 5 godina, 1 žličicu za djecu uzrasta 6 do 11 godina i 2 žličice za 12 godina i starije. Čini se da med ima prirodne antibiotike koji se čak mogu boriti protiv infekcije sinusa.

   3. Vlažnost

Pokušajte s ovlaživačima zraka na radijatorima ili neka dijete provede vrijeme u kupaonici punoj pare. Ovo je izvrstan prirodni način za oslobađanje dišnih puteva.

   4. Grgljanje

Grgljanje slane vode može donijeti olakšanje za upaljeno grlo. Pomiješajte oko pola žličice soli u čaši tople vode. Starija djeca mogu naučiti kako ispirati grlo, ali ne probavajte ovo s malom djecom, koja mogu progutati slanu vodu.

   5. Menta

Stavite malo oko nosa kako bi dišni putovi bili prohodniji.

   6. Parna terapija

Stavite 4 kapi ulja eukaliptusa u zdjelu vruće vode. Stavite ručnik preko glave djeteta i neka se inhalira nekoliko minuta. Disanje kroz nos čisti nazalne prolaze i razbija sluz. Disanje kroz usta čisti pluća. Ostala ulja koja se mogu koristiti su mentol, kamfor, ružmarin, timijan i bor.

   7. Istrljajte mu prsa

U biljnim ljekarnama možete pronaći eukaliptus, kamfor, mentol i biljne pripravke za trljanje prsa. Oni mogu pomoći djetetu da mogu lakše disati. Slijedite upute i preporuke za dob.

   8. Pastile

Kapi za kašalj i pastile mogu okrijepiti grlo djeteta od 4 ili više godina, ali postoji opasnost od gušenja za mlađu djecu.

   9. Ispiranje nosa

Za začepljenje nosa kod starije djece možete probati s ispiranjem slanom vodom.

Komentari