Tinejdžerska pretilost povezana s umiranjem od raka u kasnijoj dobi

Tinejdžerska pretilost povezana s umiranjem od raka u kasnijoj dobi

Tinejdžerska pretilost povezana s umiranjem od raka u kasnijoj dobi
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje je pokazalo kako pretilost u tinejdžerskim godinama povećava šanse da će ta osoba umrijeti od raka u kasnijem životu.

Točnije, istraživanje je pokazalo kako muškarci koji su bili pretili ili imali prekomjernu težinu kao tinejdžeri, imaju 35 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od raka, za razliku od onih koji su imali zdraviju tjelesnu težinu.

Čak i gubitak težine tijekom srednje dobi nije znatno smanjio dodatni rizik za razvoj raka, kao što su rak pluća, kože, bubrega i prostate.

Britanski stručnjaci koji su proveli istraživanje na gotovo 20.000 ljudi, ističu kako rezultati pokazuju važnost održavanja zdrave težine tijekom cijelog života.

Istraživačica dr. Linsay Gray iz Medical Research Councila, dodaje kako je ovo prvi put da se pobliže ispituje utjecaj pretilosti u ranoj odrasloj dobi na kasniji rizik od razvoja raka.

Veći indeks tjelesne mase, BMI (Isprobaj BMI kalkulator), već je i prije bio povezan s nekoliko vrsta raka, ali uvijek u kasnijem dijelu života, napominje istraživačica.

„Vrlo je zanimljivo kako veći indeks tjelesne mase u dobi od 18. godina, zapravo dovodi do većeg rizika za rak nego veći BMI u srednjoj životnoj dobi," Top News citira izjavu dr. Linsay Gray.

„Poruka je ovdje jasna: održavanje zdrave tjelesne težine dok ste mlada osoba može značajno smanjiti izglede za razvoj raka u budućnosti."

„Ovi rezultati nažalost ukazuju na zabrinjavajuću budućnost u kojoj ćemo još više biti opterećeni rakom," zaključuje istraživačica.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti