Crveno meso šteti srcu

Crveno meso šteti srcu

Crveno meso šteti srcu
  • Objavljeno: Utorak, 09.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Poznato je da visoka razina zasićenih masnih kiselina i kolesterola u crvenom mesu štetno djeluje na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Novo istraživanje je otkrilo da crveno meso ima još jedan sastojak koji ima štetno djelovanje na zdravlje.

Nutrijent koji se zove L - karnitin, a nalazi se u crvenom mesu, ali i popularnim dijetetskim proizvodima, ima štetno djelovanje za zdravlje srce i krvožilnog sustava.

"Znamo da prekomjerni unos zasićenih masnih kiselina ima štetno djelovanje na zdravlje, ali ovo je prvo istraživanje koje otkriva da L - karnitin ima podjednako štetno djelovanje", izjavio je voditelj istraživanja dr. Stanley Hazen.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine, ističu da se karnitin također nalazi u peradi, mlijeku i mliječnim proizvodima, ali i nekim vrstama ribe. Popularan je kao dijetetski suplement jer pomaže u mršavljenju i izgradnji mišića. Također se nalazi u nekim energetskim pićima.

U istraživanju je sudjelovalo 2600 muškaraca i žena. Znanstvenici su uzeli uzorke njihove krvi i mjerili razinu karnitina.

Rezultati su pokazali da osobe, koje su imale povišenu razinu karnitina u krvi, imaju povećani rizik bolesti srca i krvožilnog sustava. Kako bi se uvjerili u točnost rezultata, uzorke krvi su usporedili s uzorcima krvi kod vegetarijanaca i vegana. Oni su imali značajno manju razinu karnitina u krvi.

Ako pretjerujete u konzumiranju crvenog mesa, krajnje vrijeme je da smanjite unos, a osobe koje uzimaju suplemente karnitina se trebaju posavjetovati s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti