Što radi jutarnja cigareta?

Što radi jutarnja cigareta?

Što radi jutarnja cigareta?
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje zapale cigaretu čim se probude, bez da prije toga nešto pojedu, imaju najveći rizik od nastanka raka pluća i usne šupljine.

Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 2000 odraslih osoba. Svi sudionici su pušači. Znanstvenici su uzeli uzorke njihove krvi, a sudionici su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o njihovim životnim navikama, ali i navikama pušenja.

Rezultati su pokazali da čak 32% sudionika prvu cigaretu zapale unutar 5 minuta od buđenja. Njih 31% je prvu cigaretu zapalilo unutar 6 do 30 minuta, 18% njih je zapalilo unutar 31 do 60 minuta. Samo 19% njih je pričekalo barem 1 sat da zapale prvu cigaretu.

Sudionici, koji su zapalili cigaretu odmah nakon buđenja, su imali najvišu razinu nusprodukata otrovnih tvari u cigaretama, u odnosu na one koji nisu pušili u prvih 30 minuta. Znanstvenici su ustanovili da je ovo naročito štetno za starije osobe.

"Najviše štetnih spojeva je bilo u krvi sudionika koji prvu cigaretu pale odmah nakon buđenja", EverydayHealth prenosi izjavu voditelja istraživanja prof. Stevena Branstettera.

Znanstvenici objašnjavaju da osobe koje prvu cigaretu zapale tako rano, uvlače dim cigarete dublje i duže ga zadržavaju, što može uzrokovati rak usne šupljine i pluća.

Ujutro biste prije pušenja trebali barem nešto pojesti i dopustiti organizmu da se razbudi. Vašem tijelu je energija u jutarnjim satima najvažnija, stoga mu omogućite zdraviji i zadovoljavajući početak dana.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti