Cyberbullying uzrokuje više depresije

Cyberbullying uzrokuje više depresije

Cyberbullying uzrokuje više depresije
  • Objavljeno: Utorak, 21.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Cyberbullying može biti teži oblik nasilja za žrtve od fizičkog premlaćivanja ili nazivanja pogrdnim nazivima.

I za razliku od tradicionalnih nasilnika, nasilnici preko mobitela ili interneta čini se da su manje depresivni od svojih žrtava.

Jing Wang, Tonja Nansel i Ronald Iannotti s Nacionalnog instituta za zdravlje djece, analizirali su podatke iz međunarodnog istraživanja iz 2005/2006 koja je uključivala 4.500 američkih tinejdžera i mladih.

Ispitanici su pitani konkretno o osjećajima depresije, razdražljivosti, mrzovoljnosti i sposobnosti koncentracije, a posebno su zamoljeni da odgovore da li su ikad udareni, premlaćivani, nazivani pogrdnim nazivima, izbjegavani ili su im slane negativne poruke preko računala ili mobitela. Ili su činili bilo koju od ovih stvari drugim osobama.

„Za razliku od tradicionalnih nasilnika, koji obično koriste licem-u-lice konfrontaciju, elektronske žrtve ne mogu vidjeti ili prepoznati njihovog nasilnika," objašnjava Iannottiev tim.

„Kao takve, cyber žrtve imaju veću vjerojatnost da će se osjećati izolirano, dehumanizirano ili bespomoćno u vrijeme napada."

Fizički i verbalni nasilnici su često i sami depresivni. No, dok postoji mala razlika u depresiji između fizičkih nasilnika i njihovih žrtava, tim je otkrio kako cyber žrtve imaju značajno višu razinu depresije od njihovih nasilnika.

Prošle godine je isti tim utvrdio kako je više od 20 posto svih američkih adolescenata barem jednom u posljednja dva mjeseca u školi fizički zlostavljano, 53 posto je zlostavljano verbalno, 51 posto je zlostavljano tako da su ih društveno isključivali ili izbjegavali, a 13,6 posto je zlostavljano elektroničkim putem.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti