Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Danas se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja!

Danas se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja!

Danas se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja!
  • Objavljeno: Utorak, 10.10.2017.
  • Broj pregleda: 68
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ove godine 10. listopada po 25. put obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) je 1992. godine započela obilježavati Svjetski dan mentalnog zdravlja kako bi se podigla svijest o važnosti mentalnog zdravlja i njegovom promicanju te potaknulo na ulaganje u mentalno zdravlje.

Ovogodišnja tema je Mentalno zdravlje na radnom mjestu.

Radno mjesto i posao koji radimo čine velik dio našeg života te utječu i na naše zdravlje. Kada je u pitanju zdravlje zaposlenika često se zaboravlja na mentalno zdravlje. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ističu depresiju kao jednu od vodećih uzroka bolesti i invaliditeta u svijetu. Depresija je bolest koja sa sobom često nosi manjak produktivnosti pa i nemoći za rad.

Mentalno zdravlje mnogo je više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća. SZO ga je definirala kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici. Iz ove definicije jasno je vidljivo koliko dobro mentalno zdravlje utječe na posao, no ne smijemo zaboraviti kako i posao često utječe na mentalno zdravlje. Jedan od najizazovnijih problema je stres na radu. Prema podacima istraživanja koje je provela Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), stres na radu je drugi najčešće prijavljivani zdravstveni problem povezan s radom u Europi.

Izvori stresa na radu odnosno psihosocijalni rizici mogu proizlaziti iz sadržaja i prirode posla te uvjeta u kojima se posao obavlja, ili iz obilježja radne organizacije.

Više o psihosocijalnim rizicima na radu možete pročitati u članku Zaštita zdravlja na radu

Važnost promicanja mentalnog zdravlja na radnom mjestu prepoznata je u Nacionalnom programu „Živjeti zdravo“. Četvrta komponenta Nacionalnog programa posvećena je upravo zdravlju na radnom mjestu te se u sklopu nje provodi projekt „Tvrtka prijatelj zdravlja“. Projekt „Tvrtka prijatelj zdravlja“ usmjeren je zaposlenicima tvrtki raznih profila i potiče uvođenje posebnih oznaka za radna okruženja koja zaposlenicima omogućuju usvajanje zdravih životnih navika i promiču zdravlje na radnom mjestu te iskazuju pozitivnu brigu o zdravlju djelatnika. U sklopu projekta provode se edukacijski moduli, a jedan od njih posvećen je mentalnom zdravlju na radnom mjestu – usmjeren prvenstveno pojedincu, a ne organizaciji, pružajući informacije i savjete kako možemo ojačati osobne resurse za nošenje sa svakodnevnim izazovima i stresorima, kako onima koji nam predstavljaju izazov na radnom mjestu tako i općenito u našem svakodnevnom životu.

Više o projektu: Tvrtka prijatelj zdravlja

Komentari

Najčitanije zanimljivosti